Friday, November 30, 2012

TEPERTŐS POGÁCSA, FEHÉRBORRAL

Ez a pogácsa azért is  finom, mert a fehérbor hozzáadása, könnyebbé teszi a tésztáját.


Hozzávalók:

50 dkg liszt
0,5 dl tej
3 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
20 dkg tepertő
10 dkg vaj, vagy margarin
1 pohár tejfől
1/2 dl fehérbor
1 tojássárgája
2 mokkáskanál só
örölt bors








Elkészítés:

A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztot és felfuttatjuk. A tepertőt ledaráljuk. A lisztet átszitáljuk, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztot, a tejfölt, egy mokkáskanál sót, a bort és összedolgozzuk. (Ha a tészta túl kemény lenne tejjel vagy tejföllel lazítjuk.) Rugalmas, könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, kicsit sózzuk, borsozzuk, felcsavarjuk, és téglalap alakúra kinyújtjuk és hajtogatjuk. A tésztát harmadokra osztjuk, és a két szélső oldalt a középsőre hajtjuk, majd a bal-, aztán a jobboldalt hajtjuk a középsőre. Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük. A harmadik pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tetejét bekockázzuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval  kiszaggatjuk. A pogácsákat  sütőpapiros tepsibe tesszük, tetejüket a tojássárgával megkenjük, kb. 15-20 percet hagyjuk még kelni. Majd forró sütőben  220 fok 15-20 perc alatt világos pirosra sütjük.

Wednesday, November 28, 2012

MEGGYES CIRMOS


.
Egyszerü kevert tészta, gyors és finom

Hozzávalók:
5o dkg meggy
4 egész tojás
25 dkg cukor
35 dkg liszt
3 dl kefir
1 dl olaj
1 citrom reszlt héja
1 sütőőpor
1 cs. vaniliás cukor
fahéj
cukor a meggyhez






A tojásokat habosra keverem a cukorral és a vaniliás cukorral. A lisztet összekeverem a sütőporral és a tojásos cukorhoz adagolom. Felváltva adom hozzá az olajat és végül a reszelt citromhéjat, és csomómentesre keverem.
Sütőpapirral kibélelt tepsibe öntöm a tészta háromnegyed részét, a többihez pedig 2 evőkanál jó minőségü kakaóport teszek, és azt is  csomómentesre keverem, majd ráöntöm a sima tésztára.
Egy kiskanál hegyes végével csikokat húzok a tésztába, hogy cirmos hatású legyen, majd ráteszem a lecsöpögtetett az előzőleg fahéjjal és  kevés cukorral összekevert meggyet.
Lehet durvára vágott diót rátenni, én most mandulával kombináltam.
Ha elkészült, várjuk meg mig kihül. Vegyük le róla a sütőpapirt, vágjuk hosszúkás szeletekre, és porcukorral szórjuk meg.









Tuesday, November 27, 2012

BURGONYA IDAHOBÓL, IDAHO POTATOES

Nagyon szeretem a krumplit, és itt Amerikában igen finomak kaphatók.
Leghiresebb az idahoi burgonya, ebben az államban  termelik a legtöbb burgonyát Amerikában. Az  idahoi időjárás, a gazdag és  a laza talaj tökéletes e növény számára. 30 féle burgonyát termesztenek, de a legfőbb a Russet névre hallgató burgonya. A Russet burgonya sütésre kiváló, nagyon jó izü.
Idaho állam, 13 billions pounds vagyis 6 millió tonna  burgonyát termeszt évente.





Én most ilyent vettem egy burgonya 6o dekagrammos. Nem semmi.











QUESADILLAS



A mexicói quesadillas igazán finom, elkészitése nagyon egyszerü.
Hasonlit a melegszendvicsre, két tortilla lap közé azt pakolunk be, amit fantaziánk és hütőszekrényünk kinál.
Én legjobban a klasszikus sajtos vátozatot szeretem, a quesadilla neve is innen ered a sajt queso es a tortilla összevonásából.

Hozzavalók személyenként :
2 db tortilla lap, én lisztből készültet használok
sajt reszelve
pici olaj


Egy nagy serpenyőbe tegyünk annyi olajat, mntha palacsintát sütnénk.
Tegyük rá az egyik tortilla lapot és szórjuk rá a reszelt sajtot, közben figyeljük az alját, nehogy megégjen.
Ha szépen megpirult az alja tegyük rá a másik tortillát, ügyesen forditsük meg és süssük meg a másik tortilla alját is, miközben a sajt is megolvad.
A serpenyőből csúsztassuk egy tányéra a kész quesadillat vágjuk négyfelé és máris lehet enni
A képen a sajtos quesadilla mellett, tört bab, összevágott salátalevél és avokádo saláta látható, igy komplett
ebédként is müködik,

Monday, November 26, 2012

CSIBEFASIRT SAJTTAL TÖLTVE

A csibefasirt nagyon jó.kellemes izeivel nálunk befutó lett.

Hozzávalók:

40 dkg darált csirkemell
3 db zsemle
1 fej vöröshagyma

1 tojás
1 csokor petrezselyem
bors
10 dg sajt
2 dl tej
olaj a sütéshez

Elkészités:

Én zsemle helyett zsemlemorzsát használok, ezért kb. három zsemlének megfelő morzsát áztattam  meg a tejben, jól elkevertem, ha szükséges lenne kinyomkodom, és egy tálba teszem. A hagymát nagyon finomra vágom és megpárolom pici olajon, a megmosott perzselyemet összevágjuk. Ezután a sajt kivételével mindent jól összekeverünk, előtte izlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha túl lágy a massza, zsemlemorzsával korrigáljuk. A sajtból kis kockákat vágunk,  a masszából gombócokat formázunk vizes kézzel, és mindegyik közepére egy kis kocka sajtot teszünk. Bő, forró olajban aranyszinüre kisütjük.

Sunday, November 25, 2012

DATOLYASZILVA, PERSIMMON


Öszi gyümölcs, a kertek disze aranyszinével. Mérete kicsit nagyobb mint a sárgabarack, ize pedig még hasonlit is rá. A datolyaszilva utóérő gyümölcs vehetünk belőle keményebbet, de csak akkor együk, amikor teljesen megpuhult. A beérett gyümölcsöt viszont mihamarabb fogyasszuk el.
 

Gyümölcsként fogyasztva édes és kellemes izü. Tejes dolgokkal jól kombinálható, finom turmix kerekedik belőle. Száritva, likőrnek, lekvárnak, süteménynek és még sokfajta módon felhasználható.

Hogyan együk: Megmosása után éles késsel vágjuk ki a közepen levő zöld levélrészt.
Ha valóban jó érett akkor a belsejét kiskanállal kikanalazhatjuk, vagy egyszerüen négyfelé vágva
megesszük.

FEKETE BAB , FRIJOLES NEGROS

 


A fekete bab igen finom. Önmagában, salátának, vagy húskörettel eszik Mexicóban, Indiában és még sok más helyen.


Fekete bab ahogy Mexicóban vagy Kubában készitik:

1 közepes doboz fekete bab konzerv
1 kisebb hagyma, összevágva apróra
1 fokhagyma gerezd pépesitve
1 evőkanál vágott cilantro (koriander levél)
Negyedkanál cayenne bors, helyettesithető erős paprikával, és a mennyiség izlés szerint variálható
só izlés szerint
A hagymát picit megpárolom, majd  a tört fokhagymával átmelegitem. Ráteszem a babot és a többi füszert, izlés szerinti sót és erős paprikát, átmelegitem és forrón tálalom. Ha a tetejére reszelünk sajtot, még finomabb lesz.
Megjegyzés:A cayenne bors nem bors, hanem csipős paprika füszerként használt  durvára örleménye.

Saturday, November 24, 2012

REGGELI KIFLI

Nagyon finom,  aránylag hamar elkészül. Én, enyhén  füstölt sajttal töltöttem meg, de legközelebb a sajt alá egy kis krémsajtot, teszek, mert úgy teljesebb lesz. Persze sok minden egyébbel is lehet tölteni, fantázia kérdése.A reggeli kiflit kenyérsütőgéppel dagasztottam, majd sütőben megsütöttem. Ideális iskolás gyerekek uzsonnájának.

Hozzávalók: 36o ml. viz
1 teáskanál só
1 evőkanál cukor, barna is lehet
10 dkg. puha vaj
3 evőkanál tejpor
1 tojás
60 dkg normál  liszt
1 teáskanál száritott élesztő
1 tojás a lekenéshez





A vizet öntsük  a kenyérsütő tartályába, majd a többi anyagot is, és állitsuk dagasztó programra. Ha lejárt a program vegyük ki a tésztát és lisztezett deszkán gyúrjuk át, majd vágjuk ketté, és hagyjuk 5 percet pihenni.
A tepsibe tegyünk sütőpapirt, kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, ( US 400 ).
A két tészta egyikét nyújtsuk ki, méghozzá köralakúra. és vágjuk 8  felé, majd töltsük meg, és a szélesebb részén kezdjük felcsavarani, mint a hagyományos kiflit. A másik tésztadarabbal úgyanigy járjunk el és igy 16 db. kiflink lesz.
Kenjünk meg tojással és 20 percig pihentessük, és 20-25 percig süssük mig aranybarna nem lesz.

Forrás: Ellen A. Harrich Kenyérsütés géppel.

BABCSIRA SALÁTA, az élő étel





 
Az úgynevezett "élő" ételek körében helyezkednek el a csirák, melyek salaktalanitják szervezetet, és rendkivül átható gyógyhatásuk van.A csirák vitaminban, fehérjében gazdagok, a csira maga az élet.
A babcsirát készen vettem, jól megmostam, hozzáadtam egy kis salátát és paprikát összevágva, megsóztam, borsoztam, majd finom balzsamecettel megöntöztem.
.

Friday, November 23, 2012

HÚSFÉLÉK NEVE ANGOLUL

SERTÉS RÉSZEI ANGOLUL






https://youtu.be/JtnsZ2JaKso A MARHA RÉSZEI ANGOLUL
és magyarul 
Chuck - Nyak, tarja

Rib - rostélyos, vagy magashátszín
ez még két  részre bontható úgymint,  short ribs-re és a ribeye-ra

Short Loin – Lapos hátszín
Szeletelve  Striploin 

Tenderloin Bélszín,  Vesepecsenye

Sirloin  Hátszin

Round - marhafar
Két része van az elsőt magyarul fekete pecsenyének nevezik , a hátsó felét fehérnek

Flank - Dagadó, hasaalja

T-Bone 

 a nevét a jellegzetes T alakú csontról kapta, ami a húsban található.




A képekre
kattintva kinagyitható a marha, a sertés a birka részei az angol nevekkel



Monday, November 19, 2012

CSIPETKE

Tetszik nekem ez a szó, hogy csipetke, tökéletesen kifejezi a tészta lényegét.
A csipetkét a magyar konyha levesbetétnek használja.

 


Mi kell hozzá :4 adag leveshez: 10 dkg finomliszt, 1 tojás, só.
Elkészitése  A lisztet munkalapra szórjuk, kis dombocskát formálunk belőle, közepébe pedig az ujjunkkal kis  mélyedést készítünk. Belecsúsztatjuk a tojást, hozzáadunk 1-2 csipet sót, majd villával kissé felverjük. Alaposan összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, majd lisztezett kézzel babszemnyi darabokat "csipkedünk" ki a tésztából - innen a neve. Lobogva forró vízben kifőzzük, leszűrjük, és a kész leveshez adjuk. Kifőzhetjük a levesben is, de előtte, rázzuk le róla a lisztet, mert besűríti a levest!

Saturday, November 17, 2012

ÉDES LIME, SWEET LIME

 

Palesztinia, India, Vietnam, a Földközi tenger térsége Kalifornia, Florida , hogy csak pár helyet emlitsek, ahol ez a növény megterem.
Télen virágzik, a termése zöldszinü és mikor sárgul akkor fogyasztható. Nagyon lédús, és annyira nem savanyú, hogy a leve  higitás nélkül iható.
A felső képen négy édes lime és egy hagyományos lime látható, az alsó képen pedig két édes lime felvágva.
Salátákhoz, süteményekhez, halakhoz kiváló. Nekem is izlett.

Monday, November 12, 2012

GYÜMÖLCSÖK SZÁRITVA

Készen vettem ezt a száritott gyümölcsökkel megrakott tálat. Nemcsak szép, de finom is.
Most aztán nem lesz gondom egy darabig, mit tegyek a süteményekbe.

Sunday, November 11, 2012

MAJONÉZES CÉKLA

Oroszországban kóstoltam ezt a finomságot elöször. Kellemes izei,csodaszép szinei  miatt állandó szereplő lett nálunk.


Hozzávalók
 kb 5o dkg cékla
örölt kömény
1 gerezd fokhagyma
majonéz
tejföl
két, három db.dióbél
alma
méz
citrom

Elkészités:

A céklát megmossuk és egészben megfözzük, ha kihült káposztareszelőn lereszeljük..
Házi majonézzel vagy készen vettel, zúzott fokhagymával, citromlével, mézzel, izlés szerinti örölt köménymaggal, és kb másfél dl.tejföllel keverjük jól össze.
Tehetünk még bele reszelt almát is, finom izt ad neki,
Tegyük a hütőbe, felhasználásig. Tetejére megpiritott diót és a kaprot helyezzünk diszitésül.

Monday, November 5, 2012

MEGMARADT TOJÁSFEHÉRJE, FEHÉR PÜSPÖKKENYÉR


Nagyon felgyülemlett a tojásféhérje a mélyhütőben, igy eltökéltem véget vetek a zacskó rengetegnek, amiben a megmaradt tojásfehérjék csücsültek. A legtöbb recept 2 esetleg 3 tojásfehérjét lát szükségesnek, de evvel én nem elégedtem meg. Az alábbbi recept 6 tojásfehérje felhasználásáról szólt, amit én rögtön megdupláztam, igy 12 tojásfehérjét sikerült munkába állitanom.

A dupla mennyiséget ,két püspökkenyér sütőben sütöttem meg, de legközelebb a kuglófsütőben fogom elkésziteni. A recept igen egyszerü, a süti pedig nagyon finom,és ami a legfőbb 12 tojásfehérjével kevesebb lett a gyüjteményemben.


Hozzávalók:

Habbá verjük 6 tojás fehérjét, majd 20 dkg porcukrot keverünk bele. Apróra vágunk 5 dkg diót, 5 dkg főzőcsokoládét, 5 dkg birsalmasajtot, illetve száritott gyümölcsöt, elkeverjük 12 dkg liszttel, adunk hozzá 5 dkg mazsolát, aztán a cukros habhoz adjuk óvatosan, nehogy a hab összetörjön.
Alaposan kizsírozott püspökkenyérformába öntjük, előmelegített sütőben 5 percig erős lángon, majd takaréklángon addig sütjük,( kb 40 perc ) míg a beleszúrt tűre nem tapad ragacsos massza.
A megsült tésztát deszkára borítjuk, csak másnap szeleteljük fel. Csokoládémázzal is bevonhatjuk.

Sunday, November 4, 2012

CSIRKE FAJITAS



Arrancheras néven hivták a kezdetekben Mexikóban.
Aztán ez az étel, amit az Amerika déli részein dolgozó mexicói marhapásztorok készitettek, olcsó húsokból, nevet változtatott és megkapta a fajitas (ejtsd: fá'hítász) nevet.

Elöször csak vásárokon, fesztiválokon, rodeókon volt kapható , a kezdetekben nyesedékhúsokból készült étel. Ami végül bevonult az éttermekbe. Népszerúségét elősegitették a házaknál egyre jobban elterjedő grillsütők, és a marinált hús kellemes ize.
A fajita illetve többes számban fajitas-t az amerikai etnikai olvasztótengely teszi elöször az amerika asztaikra, majd innen Texasból a Mexikó határán húzódó Rio Grande folyó völgyéből terjed tovább a Tex-Mex ételek népszerúsége.



A Fajtas marinált húsból: marha, sertés, vagy csirkehúsból készülhet.. Én a csirkét választottam.
A Fajitast (ejtsd Fahitast ) egyszerü elkésziteni, gyorsan kész és cserébe remek, kissé pikáns,finom izt kapunk.



Hozzávalók  a pácléhez:

2 csirkemell
1 narancs leve
2 lime leve
4 evőkanal oliva olaj
2 gerezd fokhagyma pépesitve
¼ teáskanál füstölt paprikapor
fél csokor osszevágott cilantro levél (koriander zöldje)
1 teáskanál római kömény (nem azonos a köménymaggal )
izles szerint só
bors

Más hozzávalók:
1 piros kaliforniai paprika
1 zöld és 1 sárga kalforniai paprika
1 nagy hagyma vekonyra szálasra vagva
6- 8 tortilla lap


Vágjuk fel a lebőrözött csirkemelleket  nem túl vékony csikokra, es tegyük egy mélyebb tálba. Csavarjuk rá a narancs és a lime- ok levét, adjuk hozzá a pépesitett fokhagymát, a füstölt paprikát, az összevágott cilantro levelet, sót és borsot, olajat ,keverjuk össze és tegyük hütőbe kb. egy órára, hogy marináljuk.
Vegyük ki a hütőből a tálat , egy serpenyőben melegitsünk  fel kevés olajat és a lecsöpögtetett csirkét tegyük rá, és addig süssük, míg a levét elpárologtatja, és közben mindig keverjük meg, hogy le ne égjen.
Ha elkészült a csirke vegyük ki, tegyük egy tányérra és öntsünk a serpenyőbe megint pici olajat melyen az előzöleg szálasra felvágott hagymát és a vékony csikokra felvágott paprikákat


erős tüznél, állandó keverés mellett pároljuk, míg a paprika kicsit üveges szinü lesz. Ha kész tegyük bele a már kész csirkét és melegitsük át a paprikás hagymával.
Most már csak a torlilla lapok felmelegitése van hátra, serpenyőbe tegyünk pici olajat és a tortillák mindkét oldalát melegitsük át.
Az ételt forrón tálaljuk.
Elkészitése nem bonyolult itt megnézheted

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...