Monday, December 31, 2012

FRANCIA LENCSEVES


Téli napokra ideális, máskor pedig azért, mert nagyon fincsi.

Francia lencseleves

kb 4o dkg lencse
2 nagy vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 csokor zellerlevél összevágva
2 – 3 sárgarépa összevágva, kockára vagy karikára
kb 1 liter zöldségből esetleg húsból készült alaplé
2 db nagy friss paradicsom vagy izlés szerint paradicsomlé
2 fokhagyma
babérlevél
kávéskanál mustár
só izlés szerint


A hagymát apróra vágtam és megdiszteltem. A lencsét egy éjszakára beáztattam.
A kész hagymára a megmosott lencsét rátettem felőntöttem zöldséglével  igy főztem kb félórát. Aztán beletettem az összevágott sárgarépát és zellerlevelet és az összes többi hozzávalót és füszert, az  apróra vágott paradicsomot, és a  mustárt. Ha elfőtt a leves leve vizzel pótolom.
Amikor elkészült citromlével izesitettem, mig a megfelelő pikáns  izt eléri. Tálaláskor összevágott zellerlevéllel diszthető.
Süriteni nem kell, árpagyönggyel, mint levesbetét, még gazdagithaó.

Wednesday, December 26, 2012

TAMALES



Nagy népszerüségnek örvendő mexicói étel, kicsiny, kukoricakepény benne töltelék, melyet megtisztitott kukoricahéjba csomagolnak és gözön megpárolják.
Mexicói karácsonyi asztalokra vagy ünnepekre készitik. Alapanyaga a masa harina, vagyis olyan liszt, amelyet oltatlan mésszel fözőtt kukoricából készitenek. Ehhez vizet, zsirt, esetleg sütőport adnak. A tésztát jól kidolgozzák, egy kevés tölteléket tesznek rá, az egészet meglágyitott, elozőleg vizben áztatott kukuricacsuhéba tekerik, először a tésztát simitják rá, majd a tölteléket majd  addig gözölik, amig át nem fő.
A tamelesnek több vátozata van. A Mexicói-öböl partján és a Yucatán félszigeten banánlevélbe tekerik. A töltelék fantázia kérdése, halas, rákos, sajtos, chilis, zöldfüszeres, zöldséges, gyümölcsös stb. 
Ha jól készitik igen finom
Hogyan késziti a tamalest Salazarék nagymamája
Itt pedig videon látható http://www.youtube.com/watch?v=BtLXL4jfS3c

ALMÁS BÉLES ASZALT SZILVÁVAL


Ez a sütemény egyszerü és nagyszerü. A Horváth Ilona féle almás béles receptjét használtam fel. A tésztából dupla mennyiséget vettem és a töltetékből is, mert  sok almát kaptam ajándékba. Hogy ne egyszerü almás legyen ezért felturbóztam egy kis aszalt szilvával. Igen jó párositás lett belőle.


Az eredeti recept
A tésztához:

3o dkg. liszt
15 dkg vaj vagy 12 dkg zsir
2 evőkanál tejföl
csipetnyi só

A töltelékhez
1 kg alma
1o dkg cukor
aszalt szilva  kb 10 dkg
örölt fahéj
dió
morzsa

Az aayagokat gyorsan összegyúrjuk, két lapba nyújtjuk A nagyobbik lapot a közepes méretü tepsi aljára tesszük s egy marék darált dióval vagy morzsával meghintjük, rákenjük az előzőleg pici kockákra vágott almát , és a cukorral,  fahéjjal, karamelizálizáljuk, míg elpárolog a leve. Hozzátesszük a rumban megáztatott majd összevágott aszalt szilvát, majd a másik lapot ráhelyezzük. Tetejét tojással megkenjük és megsütjük kb. 25-30 percig. Kockára vágjuk és porcukorral megszórjuk.

Monday, December 24, 2012

SHARON CURRYS CSIRKÉJE

Ahhoz képest, hogy viszonylag későn kezdtem az indiai konyha megismeréséhez, mostanában  igen gyakran készitek  indiai ételeket  pld, ha hideg van , vagy ha nagyon fáradt vagyok. Visszagondolva é:rdekes mennyire tartottam attól, hogy az indiai ételek túl sárgák, és az sem tetszett, hogy azoknál  az ételeknél, amit  szafttal öntöttek le, nem láttam mi van alul.
Ma már tudom, hogy, hogy sokat vesztettem volna, ha ezeknél az állaspontoknál maradok.
 Az indiai  füszeres, illatos ételek képesek  sok és új energiát adni, az izkavalkádról nem is beszélve.
Az egyik kedvenc lelőhelyemről származik ez a recept, Sharont nem ismerem, csak a  nevét viselő receptjét
készitettem el.  Nevezett indiai születésü, de Malajziában  is élt, igy mindkét ország konyháját jól ismeri.
Én csirkemellből készitettem hármunk részére, sajnos fotót mellékelni nem tudok, mert ahogy elkészült az étel, szinte pillanatok alatt el is fogyott.


Hozzávalók:
 2 db nagyobb csirkemell, kockára vágva
1 teáskanál chili por  ( aki nem szereti erősre, felezheti )
2 teáskanál curry
2 teáskanál  koriander por
1 tk kömény por
1/4 teáskanál kardamon por
2 evőkanál / napraforgó / repce étolaj
1 hagyma nagyon apróra vágva, vagy darálva
1 teáskanál fokhagyma paszta
1 teáskanál gyömbér paszta
egy kb. 3 cm-es fahéj, rúd formában
4 db szegfüszeg
4 közepes méretű burgonya, mossuk meg jól és vágjuk negyedbe vagy kisebb kockákra.
2 nagy paradicsom, igen pici kockákra vágva
Só ízlés szerint
1/2 csésze kókusztej ,én kb 2 és fél decit használtam fel.
2 csillaganizs ( én kilhagytam )



Elkészítés:
Tegyük a  csirkét egy nagy tálba és adjuk hozzá a chili port, koriandert, köményt,  és kardamom port és jól keverjük el,  amíg az összes darabot bevonjuk vele. Meghintjük egy kevés vizzel, ha a keverék túl száraz. Pácoljuk  fél órán keresztül.
Egy mély serpenyőben az étolajon ,  amikor az már kissé  forró, hozzáadjuk a fűszereket, hogy kiadják az aromájukat, ez pár perc csupán, mig a füszerek megsötétednek közben. Vigyázzunk nehogy megégjenek.
Most adjuk hozzá a fokhagymát, gyömbért és hagyma pasztákat. és keverjük kb 2 percig, gyakran kevergetve.
Adjuk hozzá a csirkekockákat vagy csirkedarabokat, a felkockázott burgonyát , paradicsomot  és annyi forró vizet, hogy a serpenyőben, éppen ellepje a csirkét. Forraljuk fel, majd tartsuk a melegen.. Főzzük így 20 percig. Időnként keverjük meg.
Ízlés szerint  sózzuk. Főzzük további 5 percig, fedetlenül, majd adjuk hozzá  a kókusztejet, és  keverjük el,és forraljunk  még egyet  rajta.
Sima főtt rizzsel  is tálaljuk.

Forrás: http://indianfood.about.com

SPANYOL RIZS,SPANISH RICE


Hozzávalók:
2 evőkanál olaj
1 közepes vöröshagyma 
20-25 dkg rizs
3 gerezd apróra vágott fokhagyma 
2 1/2 csésze csirke húsleves
1 csésze sima paradicsomszósz  
4 púpozott evőkanál apróra vágott petrezselyem ( elhagyható )



Elkészítés:
Egy közepes serpenyőbe tegyük az összevágott hagymát és 1- percig melegitsük, mig összeesik. 
Adjuk hozzá a  száraz rizst és főzzük a hagymával  körülbelül 5 percig,  amíg a rizs aranybarna szinüvé válik. Tegyük hozzá a fokhagymát,és még egy percig melegitsük  össze vele.
Adjuk  hozzá a húslevest, és  a paradicsommártást , adagolva, nem egyben ,végül pedig a petrezselymet ( nem mindig tesznek bele, én is kihagytam )Keverjük össze, és forraljuk fel. Amint forrni kezd, kapcsoljük  ki teljesen vagy tegyük  egész alacsony fokozatra.. Igy pároljuk 20 percig.
Bármilyen mexicói étel kisérője lehet. Én paradicsom ivólével készitem, mert szerintem igy a legfinomabb, persze konzerv és érett nyers  paradicsommal is müködőképes. 
Izre a szerb rizses hús rizsére hasonlit, és nagyon finom.

Thursday, December 20, 2012

ITT A KARÁCSONY



Mikulás sapkát kaptak a kaktuszok, részben a karácsonyi házdiszités  miatt, részben pedig a téli hideg miatt, hogy ne fagyjanak  le a hajtásaik.

Friday, December 14, 2012

GESZTENYEPÜRÉ

A gesztenyepüré a tejszinhab dombocskáival, az illatával, a finomságával sokakat rajongójává tesz.
A gesztenyepürét jellegzetes magyar édességnek gondoljuk, de ez nem igy van, igazából  egy francia eredetű finomságért rajongunk. A franciák nem egyszerüen gesztenyepürének hívják a szelídgesztenyéből készült édességet, hanem az elegáns Mont Blanc névvel ruházták fel, jelezve a fehér csúcsot a tetején.




Én most francia gyártmányú dobozos gesztenyemasszát vettem, ami nem volt izesitve. 
Miután kivettem a dobozból ,villával fellazitottam, porcukorral, vaniliával  és rummal összekevertem izlésem szerint, majd krumplinyomón  talpas üvegpoharakba pasziroztam és porcukorral enyhén édesitett, keményre felvert tejszinhabbal diszitettem. Pazar lett.

Thursday, December 13, 2012

CITROMOS ÁLOM, A VILLÁM TORTA

Mit lehet tenni, ha a vendégünknek szülinapja van, a házban pedig éppen most halaszthatatlan munkák is zajlanak. Szerencsére eszembe jutott a citromos álom nevü édesség, amit most próbáltam ünnepi köntösbe öltöztetni. A gyors munka eredménye, egy nagyon finom,  ünnepi torta lett, ami az ünnepeltnek is izlett.









25 dkg cukrozott tetejű babapiskóta ( mert ez jobban puhul ),
5 dl tejföl,
5 dl tejszín, (én csak 2 dl-t használtam hozzá)
2 db citrom, leve plusz reszelt héja
12 ek. cukor, ( porcukrot használtam )
1 cs. vaniliás cukor


A tejfölt keverjük ki a kétféle cukorral, és keverjük bele az előzőleg alaposan lemosott citromok reszelt héját és levét. A biztonság kedvéért egy kávéskanálnyi agar agart is tettem bele, hogy a torta szépen szeletelhető legyen.

A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a citromos krémbe.

Egy tortakarikát, alja nélkül tegyünk egy süteményes tányéra és rakjuk ki az alját babapiskótával, ezután rákenjük a fele krémet, majd ismét egy sor piskóta jön és a tetejére rásimítjuk a maradék citromos krémet. Citromszeletekkel és száritott gyümölcssel díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

.

Saturday, December 8, 2012

KEDVENC PALACSINTA

Az ember lánya, azt hiszi tud palacsintát sütni, ami igaz is. Aztán egyszer csak jön egy újabb recept és rájön van finomabb palacsinta is annál, amit eddig készitett.

 A tésztába az olvasztott vaj is belemegy, rövidebb ideig kell sütni, mert a vajtól hamar barnul, robotgeppel jobb elésziteni mert, mint én dupla  mennyiséget készitettem  és a kezdeti bénázások után  54 db palacsinta lett belőle. Felét rögtön megtöltöttem, a másik felét pedig folpackban csomagolva a mélyhütőbe tettem, inségesebb napokra.

Hozzávalók
2o dkg liszt
2 tojás
4 dl langyos tej plusz még 1-2 dl viz, vagy csak  5 - 6 dl tej
2 evőkanál olaj   ( a tésztába )
5 dkg olvasztott vaj
csipet só
2 evőkanál cukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 teáskanás citromhéj, reszelve
2 teáskanál citromlé
1 csomag vaniliás cukor, ha igényeljük






Elkészítés:
A liszthez adjuk hozzá a cukrot, szódabikarbónát, sót, esetleg a vaniliás cukrot és keverjük el.
Keverjük össze a nedves hozzávalókat, és folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá apránként a lisztes keverékhez, amíg el nem fogy. (Használhatunk robotgépet.) A tészta sűrűbb lesz, mint a szokásos szódavizes változat.
Hevítsünk egy serpenyőt majdnem teljes lángon forróra, olajozzuk 1 tk olajjal, majd vegyünk egy merítőkanalat. Ebben merjünk ki palacsintatésztát, amilyen vastagra szeretnénk, majd csurgassuk és a serpenyőt finoman körbebillentve osszlassuk el egyenletesen. Az első oldalt süssük kb. egy percig, falapáttal ellenőrizzük, mennyire barna. Fordítsuk meg, a másik oldalt pirulásig sütjük
Borítsuk tányérra.
Addig süssük, amíg el nem fogy a tésztánk, közben néhányszor olajozzuk ki újra a serpenyőt.A kész palacsintákat tálalásig fedjük le egy másik tányérral és bugyoláljuk be konyharuhával, hogy friss maradjon. Töltsük bármivel vagy együk porcukorral meghintve. Ennek ugyanis önmagában is van íze...

Forrás AzEszter nosalty

Thursday, December 6, 2012

KÓKUSZOS PATHÉ

Ezt a teasüteményt már többször is elkészitettem, mert  finom, dekorativ és osztatlan siker vendégeink körében is.


Hozzávalók:
220 g vaj
140 g porcukor
10 g vaníliás cukor
140 g kókuszreszelék
3 db közepes méretű egész tojás
220 g liszt
400 g olvasztott tejcsokoládé

Elkészítés
 Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra és készítsünk elő egy szilikonpapírral fedett sütőlemezt.
 A vajat jó alaposan habosítsuk ki a porcukorral és a vaníliás cukorral.
Ha a vaj jó habos, folyamatos habosítás mellett egyenként adjuk hozzá a tojásokat,  alapos keverés után pedig  hozzádagoljuk a kókuszreszeléket, majd a lisztet, végül teljesen elkeverjük a masszát.
Ezzel elkészült a tészta.

Bár az eredeti recept szerint csillagcsöves nyomózsákba kell tenni, én ezt kihagytam és a sütópapirral boritott sütőre, előzőleg vizbe mártott kisméretü fagylaltoskanállal, kupacokat helyeztem el, és 200 fokon 10 percig sütöttem.Ne használjunk nagy kanalat, mert a süti, akkor jó, ha nem vastag.
 Nagyon kell vigyázni, hogyha a teasütemények széle barnulni kezdene, azonnal vegyük ki a sütőből, mert azoknak fehéreknek kell maradniuk,

Ha kihűltek, olvasztott tejcsokoládéban ( én hagyományos csokimázat tettem rá, amit nylon zacskóba tettem és egyik végét levágtam és a csokimázat rácsikoztam a sütik tetejére ) Hagyjuk megszilárdulni a mázat, és utána dobozba tehetjük,  Hogy a dobozban meddig  áll el, ezt még nem sikerült kitapasztalnom, mert előbb elfogyott.

desszert.eu receptje alapján




Saturday, December 1, 2012

FRISEE SALÁTA



A frisee egyfajta cikória,   latin neve cichorium endividia, picit kesernyés izü, nagyon dekorativ  saláta. Jól keverhető más salátákkal. Akkor friss , ha belső levei élénk  sárga szinüek, a külsők, világoszöldek és tömören tapadnak egymáshoz.



Nem volt sok dolgom vele, balzsamecet és olivaolaj társáságában ropogtattuk el.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...