Thursday, May 30, 2013

ZÖLDBORSÓS OMLETT

Valami nagyon könnyü ebédet szerettem volna késziteni, igy esett a választás a zöldborsós omlettre, petrezselymes  újburgonyával, salátával. Nagyon jó választás volt, igazi  friss tavaszi izekkel.



Hozzávalók 2 személyre:

1/2 kg friss zöldborsó
4 tojás
1 púpozott kávéskanál liszt
2 - 3 evőkanál tejszin

kevés vaj a sütéshez

A zöldborsót kifejtettem és enyhe sós vizben pár percig megföztem, levét leszürtem és a fedő alatt hagytam, amig a tojásokat egy tálban feltörtem, megsóztam, a liszttel jól elkevertem majd   a fözőtejszinnel is elegyitettem.
Serpenyőbe vajat tettem, amint elolvadt rádobtam a zöldborsőt, átfogattam és leöntöttem a tejszines, tojásos keverékkel és vigyázva ( a vaj hamar odaéghet ) addig sütöttem, mig a teteje remegős lett. Aki nem igy szereti forditsa meg.
Ekkor kettévágtam és  az elözöleg megfőzött majd kicsit átsütött petrezselymes újbugonyával,  és balzsamecetes salátával tálaltam.

Az omlettet lehet gombával, sajttal  vagy más zöldséggel variálni vagy köret nélkül,  reggelinek  is kiváló.

Friday, May 10, 2013

BUDAPESTI ÉTTERMEK A NEW YORK TIMESBAN

Megizlelni a "modern magyar" konyhát, az erről szerzett tapasztalatokat irja le a New York Times tudósitója.
A cikk itt olvasható

ANZAC KEKSZ, ANZAC BISCUIT

Ausztráliában és Új- Zélandon nagyon népszerü sütemény. Hamar elkészithető, sokáig eláll, már ha véletlenül megmarad. Én ezt a receptet választottam, az eredeti ausztrál receptben a kókusztej is szerepel.

Hozzávalók:

15 dkg liszt
15 dkg zabpehely
15 dkg cukor
12,5 dkg vaj
5 dkg kókuszreszelék
3 evőkanál méz
3 evőkanál forró viz
1 teáskanál szódabikarbóna



Elkészités:
A száraz alapanyagokat összekeverjük.
A mézet, vajat összeolvasztjuk egy lábosban, vigyázva nehogy megégjen.
A szódabikarbónát feloldjuk a forró vizzel, majd összekevrjük a száraz anyagokkal, és jól összekeverjük.
Vizes kézzel diónyi nagyságú golyókat formálunk, és sütőpapirral bélelt tepsibe rakjuk, majd tenyerünkkel lelapogatjuk.
Előmelegitett sütőben 18ö fokon 8-1o perc alatt megsütjük.

Forrás:  Édességek aranykönyve
Video: itt


Wednesday, May 1, 2013

BAKONYI CSIRKEMELL

Többféleképpen készitettem már a bakonyi csirkemellet, de ma már csak  ezt a receptet használom, mert összetett izeivel bekerült a kedvencek közé

Hozzávalók

4 csirkemell filé
20 dkg csiperkegomba
2 szál  újhagyma
1 evőkanál vaj
fél pohár tejföl,  kb. 1,5 dl
2 evőkanál olivaolaj
fél evőkanál pirospaprika
2 ág kakukkfü 
fél teáskanás sült csirke füszerkeverék
1 evőkanál étkezési keményitő
fél csokor petrezselyem és kaporlevél
darált bors

Elkészités:

A csirkemelleket vágjuk szeletekre, mindkét felükre daráljunk borsot, majd csorgassuk meg olivaolajjal. Tegyük egy tányéra a húsdarabokat majd szórjuk meg kevés sóval és sült csirke füszerkeverékkel. Tépkedjünk rá kakukkfüleveleket, takarjuk le fóliával és tegyük legalább egy órára a hütőszekrénybe.




A gombaszószhoz vágjuk nagyobb cikkekre a megmosott gombafejeket, majd forrósitsuk fel a vajat egy  lábasban. Tegyük bele a gombát, füszerezzük darált borssal, kevés sóval és pároljuk közepes lángon 5-6 percig.
Szórjunk rá pirospaprikát, keverjük jól össze, majd öntsük fel egy deci vizzel. Ha felforrt, süritsük be hideg vizzel elkevert étkezési keményitővel, majd tegyük hozzá a tejfölt.
Adjuk hozzá az összevágott petrezseleyem és kapor zöldjét, valamint  a felkarikázott újhagymát.
Ha összeforraltuk, vegyük le a tüzről.





Egy nagy serpenyőben forrósitsunk fel egy evőkanálnyi olivaolajat, majd tegyük bele a befüszerezett csirkemelleket. Közepes lángon mindkét oldalát süssük három -három percig.
Ha elkészült, tálaljuk nagy tányérra, tetejére kanalazzunk a gombaszószból. Ideális körete a galuska.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...