Monday, June 24, 2013

CSIKOS PALACSINTA

Kicsit több munkával jár az elkészitése, mint egy sima palacsinta, viszont a gyerekeket el lehet vele varázsolni.



Hozzávalók:

40 kg liszt
2 tojás
fél liter szódaviz
fél liter tej
csipet só
1 evőkanál holland kakaópor
fél dl. langyos olaj

A kakaó kivételével keverjünk össze mindent. Tegyünk félre 4- 5 evőkanál tésztát és ahhoz keverjük a kakaóport. A kakaós tésztát tegyük csúcsos adagólóba  vagy papirzsákba.
A palacsintasütőbe tegyük elöször a sima tésztát, aztán a tetejére pöttyöt, mintát, csikot húzzunk és süssük meg minkét oldalát. A kisült palacsintákat különböző töltelékkel tetszés szerint lehet megtölteni.

Wednesday, June 19, 2013

FÜSZEROLAJ KÉSZITÉS

Kár sok pénzt kiadni a füszerolajért, mert mi s elkészithetjük otthon, és még az is elképzelhető, hogy sokkal jobb izü lesz, mint a bolti.



Ami szükséges hozzá olivaolaj,- amit  pedig beletehetünk tetszőleges, én rozmaringot, kakukkfüvet, megtisztitott fokhagymagerezdeket, egész fekete borsot, koriandermagot és apró chili paprikát tettem bele. Pár hét múlva fogyasztható.Lényeg, hogy a füszereket lepje el az olaj.

CITRUSKOCKA

A citrusoknak,  általában a téli hónapokban érik be a termése, igy minnél jobban távolodunk ettől az időtől, úgy lesz  drágább a citrom, lime stb.
Ezért én  télen nagy mennyiségü citromot  vásároltam, kifacsartam és a jégkockatartóban lefagyasztottam a citromlevét.




Most a  nyári melegben nincs más dolgom, csak annyi, hogy egy kristályvizzel teli  pohárba  bedobjak egy opálosan fénylő sárga citromkockát és máris kész a  remek hüsitő ital

Thursday, June 13, 2013

MOHÁCSI HABOS, BÉKEBELI DIÓS SÜTEMÉNY

Egy régi recept akadt a kezembe, a Mohácsi habos sütemény receptje a Váncza süteményes könyvből.
Igazi békebeli süti, ami nagyon finom.



Mivel nagyon szeretjük a diót igy nem volt kétséges, hogy azonnal elkészitem.
Nem bonyolult, viszont nem túl szép, mert a teteje hamar törik, de ez  sem akadályozta meg, hogy hamar elfogyjon.



Hozzávalók a tésztához:

10 kg vaj
1 sütőpor vagy 2 kávéskanálnyi
6 dkg cukor
kevés tej
2 tojás sárgája
25 dkg liszt

Hab:
baracklekvár
reszelt citromhéj
20 dkg dió durvára darálva
15  dkg porcukor ( eredeti recept szerint 25 dkg, de én azt soknak találtam )
2 tojásfehérje
1/2  dl. rum



Elkészités: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, ha szükséges kevés tejet adjunk hozzá, hogy valamennyire kinyújtható tésztát kapjunk. Nem árt, egy félórányira a hütőbe tenni kinyújtás előtt. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, ha nem sikerült  egyben, akkor a kinyújtott darabokat részletbe tegyük a közepes méretü sütőbe, mert a foltozgatott tészta úgyis egyenletes felületet fog adni, ha megsül.
Ha ezzel kész vagyunk kenjük meg baraclekvárral és simitsuk el a tésztán.
A habhoz a tojásfehérjét a  15 kg porcukorral felverjük, a diót durvára vágva keverjük bele, a reszelt citromhéjjal,  valamint  a rummmal. Gyengén forgassuk össze  a habot és egyenletesen teritsük rá a baracklekvárral megkent tésztára. Előmelegitett sütóben 18o C. fokon  4o percig süssük.
A teteje könnyen megég, ezért menetközben tegyünk rá alufóliát.

Lekvár helyett magozott meggyel is jó. A 2 tojásfehérjét bövithetjük 4 tojásfehérjére is, ha magasabb süteményt szeretnénk.


Friday, June 7, 2013

FÜSZERES INDIAI ZÖLDBORSÓ, VAJAS ÉDESBURGONYÁVAL

Nem a szokásos módon szerettem volna a zöldborsót elkésziteni. Igy esett a választásom erre az indiai receptre.
Elkészitése egyszerü, összetett izei inycsiklandózóan finomak, vajas édesburgonyával, egyenesen szuper.

Hozzávalók:

1 kg friss zöldborsó, megtisztitva, kiszemezve
1 - 1 1/2  evőkanál jó minőségü olaj
3/4 teáskanál római kömény
2 teáskanál  gyömbér  letisztitva, megreszelve
1/4 teáskanál fekete örölt  bors
1 teáskanál erős zöld paprika, én  darabos  erős paprikaörleményt használtam
2 evőkanál koriander vagy cilantro levél ( hara dhamia) összevágva
2 evőkanál friss citromlé 
1 teáskanál só
2 kisebb paradicsom összevágva (ezt egy másik receptből meritettem )




Egy lábosba beleöntöm az olajat és ráteszem a római köményt, a gyömbért, az erős paprikát és állandóan  kevergetve, megvárom mig a füszerek kiadják az illatukat, ez két- három perc csupán.
A megtisztitott, kifejtett zöldborsót pár percig előfőzőm  vizben, majd  leszürőm és rádobom az olajban már megfutatott füszerekre .Osszekeverem, majd  beleteszem a sót, az örölt  fekete borst,és az összedarabolt paradicsomot, majd hagyom picit összeforrni,  mig a paradicsom osszeesik kissé. Ezután ráöntöm a citromlevet és legvégül az összevágott koriander leveleket. Forgatok rajta egyet és már kész a tálalásra.

Édesburgonya vajasan:

A burgonyákat héjuktól megtisztitom. Vágódeszkán kis kockákra vágom, és sós vizben majdnem puhára főzöm. Ekkor leszüröm róla a vizet, majd olvasztott vajra teszem, és átsütöm.
Video itt

Sunday, June 2, 2013

BOURBON CSIRKE

Az 18oo-as  évek elejétől kinaiak tizezrei települtek San Francisco környékére, hogy kemény munkával nekilássanak  vasútat épiteni, mosódát nyitni,  kifözdéket felállitani.
Évek hosszú  során az  általuk készitett eredeti kinai izek, kissé megvátoztak, hogy  alkalmazkodjanak  az amerikai izlésnek, igy sok olyan étel született, ami csak Amerikában található, eredeti környezetében vagyis Kinában nem ismerik, de alapjaiban mégis  kinai konyha izei dominálnak bennük.




Ilyen étel a Bourbon csirke is, ami nevét a New Orleansban található legnépszerübb utcáról a Bourbon Street - ről kapta, plusz a marináló pácban megtalálható Bourbon whiskeyről



A Bourbon csirke nagyon népszerü Amerikában, rengeteg étteremben kapható  az étel fúziója az édes és a füszes izeknek.
A Bourbon csirke hamar elkészithető, a legjobb ha este készitjük el a marináló pácot,  ha ez kimaradna, akkor legalább négy órán keresztül marináljuk, hogy a páclé jól  átjárja a csirkehúst.




Hozzávalók:

2 kisebb csirkemell, apó kockákra vágva
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál rizsecet vagy almaecet
izlés szerinti chili paprika örlemény
2 evőkanál whiskey
2 evőkanál barna cukor
1 púpozott kanál reszelt gyömbér
2 gerezd zúzott fokhagyma  ( én 4-et használtam fel )
kevés olaj a sütéshez




Készitsük el a páclét, jól keverjük el a hozzávalókat és tegyük bele a csirkehúst. Egy éjszakát vagy minimum négy órát hagyjuk a páclében, majd csöpögtessük le és kb. 2 evőkanál olajban serpenyőben részletekben, süssük meg. Lehet a páclében is megsütni, akkor várjuk meg, mig a páclé  teljesen elpárolog.

Video: itt



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...