Sunday, November 29, 2015

DIÓS HALMOCSKÁK


Nagyon diós, nagyon finom




Hozzávalók:
 17 dkg liszt
15 dkg vaj
12 dkg porcukor ( én xillitet használtam )
26 dkg dió
3 egész tojás
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
vaniliás cukor






A hozzávalókat összekeverem, elöször a vajat a liszttel majd a többivel és min. fél órára hütőbe teszem. A tésztából golyókat formálok, sütőlapra teszem, a golyók tetejét kicsit lelapitom és előmelegitett sütőben 18o fokon sütöm. Dobozban sokáig eláll.

Sunday, November 22, 2015

BUNDÁSKENYÉR, SÜTŐBEN SÜTVE

Ha hüvősebbre fordul az idő, jól esik a meleg reggeli.
A bundáskenyér remek választás egy pohár illatos, forró tea mellé.




4 szelet kenyér
2 tojás
kevés tejszin ( kb. 1 evőkanálnyi )
1 nagy gerezd fokhagyma pépesitve
örölt bors
kevés olaj



A tojásokat felverjük a tejszinnel, fokhagymával, majd izesitjük sóval és borssal. A kenyérszeleteket
belemártjuk a tojásos keverékbe hogy mindenhol bevonja a folyadék.
A megmártott kenyérszeleteket  sütőpapiros tepsibe tesszük, a kenyereket mindkét oldalukon  vékonyan beolajozzuk, és  szintén mindkét oldalukon aranyszinűre sütjük.


Saturday, November 21, 2015

ORSÓTÉSZTA ( FUSILLI) VILLÁMGYORSAN





Hozzávalók

1 csomag orsótészta
kb. 25 dkg gomba szeletelve 
2 db olajos paprika
1 paradicsom
1 nagyobb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ág bazsalikom
2-3 ág kakukkfű ( ha nincs friss, jó a száritott is )
bors
olaj
1 evőkanál vaj




Elkészités

A tésztát kifözzük és félretesszük. A hagymát megpároljuk  egy kis olajon aranysárgára, ha kész, hozzáadjuk a préselt fokhagymát és keverjük össze a hagymával, miközben átmelegitjük mindkettőt a serpenyőben. Tegyük hozzá a a gombát és pároljuk puhára, majd, a felszeletelt paradicsomot és az összevágott olajos paprikát, sót, borsót, bazsalikomot, kakkukfüvet is  adjuk hozzá. Jól átforrósitjuk és hozzáadjuk a vajat is, és elkeverjük, hogy átvonja a tésztát. Tálaláskor reszelt parmezán vagy pecorino sajttal megszórjuk


Tuesday, November 17, 2015

KALÓRIATÁBLÁZAT, HA FOGYNI SZERETNÉL

Közelednek az ünnepek, amikor csupa finomság kerül majd  az asztalra. Ilyenkor is, és máskor is nagyon hasznos a kalóriatáblázat.

Monday, November 16, 2015

FALAFEL SÜTŐBEN SÜTVE

Egyszer már készitettem falafelt, de akkor nem sikerült, szétfolyt az olajban.  Gondoltam nem fog ki rajtam és újra neki állok. Nem csalódtam, mert a falafel jól sikerült, kivül ropogós, belül puha és az ize finom.


Sütőben sütve elkerültem az olajszagot és a húsmentes időszakjaink egyik favoritja. Fokhagymás dippel még magasabb kategóriába lép.Csak frissen jó.


25 dkg csicseriborsó

3 gerezd fokhagyma

1 kisebb hagyma

pár szál petrezselyem

ha van  friss koriander

cayenne bors

fél teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál őrölt kömény



bors

1 evőkanál liszt

3/4 teáskanál szódabikarbóna

kevés olaj



Elkészitése:

A konzerv  csicseriborsót jól  lecsöpögtetjuk, és robotgéppel krémesre keverjük, majd félretesszük.
A petrezselymet, a koriandert, a fokhagymát és az erőspaprikát felaprítjuk, majd egy tálban összekeverjük a krémes csicseriborsóval. Ezután mehet bele a többi fűszer és a szódabikarbónás liszt is. Puha, nem ragacsos állagúnak kell lennie. Első látásra kicsit száraznak tűnhet, de ilyennek kell lennie. Diónál  kicsit kisebb gombócokat formálunk, és lisztezett tálcán még 1 napig pihentetjük a hűtőben. Így áll össze  és nem esik majd szét. 
Sütöpapiros tepsire tesszük, és sütőben megsütjük. Félidőben megforgatjuk, hogy mindenhol aranysárgára süljön.

Monday, November 9, 2015

SERTÉSTARJA ZÖLDSÉGÁGYON


Hozzávalók:

4 szelet tarja
újhagyma
1 hegyes paprika
2 paradicsom
½ kg gomba
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
bazsalikom
rozmaring
olaj, vaj
bors




A tarjáról eltávolitom a zsirt,  és kisebb darabokra vágom. Sózom és borsózom és kevés olajon mindkét oldalát átpiritjuk. A húst kivesszük a serpenyőből, és a maradék olajon megpároljuk az apróra vágott
hagymát és újhagymát, ha az olaj kevés lenne pótoljuk.
Vegyünk elő egy sütőben használható tálat, tegyük a tálba alulra az elősütött húsokat, az összevágott hagymákat,a megmosott felszeletelt gombát, a pépesitett fokhagymát, a bazsalikomot és rozmaringot, a felvágott hegyes paprikát.
Ha evvel végeztünk, fedjük be  felszeletelt paradicsommal majd  fedjük le alufoliával.

Közepes hőfokon kb. 3o percig sütjük, Mielőtt elkészülne vegyük le az alufóliát tegyünk rá, kb. 4 dkg vajat és pár percig süssük így, az alufólia nélkül. Friss salátával tálaljuk.

Tuesday, November 3, 2015

ALFREDO CSIRKÉS TÉSZTÁJA



A történet szerint 1914 ben Itáliában Alfredo de Lelio alkotta meg azt a szószt, ami tejsznt, vajat, parmezán sajtot tartalmazott és melyet fettuccini tésztával párositott.
Később Alfredo Amerikába ment, majd éttermet nyitott. Az étlapon természetesen szerepelt az a tésztaéltel is, amit ő talált ki, és melynek neve Alfredo Fettuccini lett.
Pár hozzávalóból kb 3o perc alatt elkészithető ez a krémes, finom étel, melyhez leginkább
Fettuccine vagy bármilyen hosszúkás tészta illik.
Az amerikai vátozatban a csirke is helyet kapott.






Hozzávalók

1 csirkemell

1 csomag fettuccini vagy szélesmetélt

kb. 1 ½ dl tejszin

6- 8 dkg vaj

8 dkg parmezán reszelve



bors






A csirkemellet ,sózzuk, kockára vágva süssük,pároljuk meg.
A tésztát bő forró vizben tegyük fel főni. Míg fő, készitsük el a szószt.
Mély serpenyőbe tegyük a tejszint, a vajat, az izlés szerinti sót, és a  borst,  közepes
hőmérsékleten főzzük össze. A tészta fözővizéból tegyünk félre egy kisebb merőkanálnyit.
A leszürt tésztát tegyük a szószra, keverjük össze , adjuk hozzá a merőkanálnyi föfóvizet is.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...