Tuesday, December 15, 2015

BOSTONI BURGONYA




Hozzávalók:

1 kg burgonyából készült burgonyapüré
fél fej vöröshagyma
2 tojás
5 dkg vaj
kevés pirospaprika


Elkészítés:
A burgonyapürét (amely lehet maradék is) a reszelt hagymával meg a tojásokkal habverővel jól kikeverjük, és alaposan kivajazott tűzálló tálba öntjük. A tetejére olvasztott vajat locsolunk, pirospaprikával meghintjük, és a sütőben a tetejére  kérget sütünk.


Friday, December 11, 2015

KEDVENC SÓS




Ennek  a nagyszerű sós süteménynek az eredeti neve:  nehéz sós sütemény. Miért kapta ezt a frucsa nevet? Talán azért, mert nagyon kiadós és laktató, ja és még irtó jó!


Hozzávalók

400 g liszt
250 g vaj/ margarin
2 tojássárgája
1 dl tejszín
15 g só
sajt
kömény
szezámmag



Elkészítés

A lisztet, sót, tejszínt, vajat   és tojássárgákat összegyúrjuk. 2 cm vastagra kinyújtjuk és hűtőbe tesszük fél órára. Ezután  apró kockára vágjuk, Lekenjük egész tojással, megszórjuk a tetejét reszelt sajttal , köménnyel, fekete és fehér szezámmaggal előmelegített sütőben 2oo C-os sütőben kb 2o percig  sütjük. 

Sunday, December 6, 2015

DIÓS BOSZORKÁNYPOGÁCSA


Ez az aprósütemény az adventi, karácsonyi asztalra való. Mutatós, és nagyon jó izű. Érdemes elkésziteni.



28 dkg vaj 
4 tojássárgája 
15 dkg vaníliás cukor 
30 dkg liszt 
10 dkg dió 
1 tojássárga  a kenéshez 
lekvár 




Elkészités

A vajat, a tojássárgáját jól elkeverjük, majd hozzá adjuk  a vaníliás cukrot. Ezután a liszttel  és az apróra tört dióva keverjük el.
A tésztát jól összegyúrjuk, majd kis golyókat formálunk belőle. A tepsinket kibéleljük sütőpapírral, majd a golyókat rátesszük. A közepükbe mélyedést nyomunk, amibe később majd a lekvár kerül.

Lekenjük tojássárgájával,  majd 180°C-os sütőben gyorsan megsütjük. Kivesszük és rácson hűlni hagyjuk. A lyukakat feltöltjük savanykás lekvarral, én málnalekvárt használtam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...