Sunday, July 17, 2016

SPÁRGALEVES SAJTGALUSKÁVAL


Ez egy nagyon finom és könnyű  tavaszi- nyári leves, amit nem nehezitek el rántással.
Csak friss spárgát vegyünk, olyant  ami rugalmas, nem hajlik meg.



Hozzávalók;

A leveshez1 csomag spárga ( én személy szerint a fehéret jobban kedvelem)
kb 1 liter húsalaplé pusz viz, ha még szükséges.

kevés fehér bors
petrezselyem
tejszn vagy tejföl


A galuskához:
1 felvert tojás
1 evőkanál olaj
2 púpos evőkanál vékonyra reszelt sajt

annyi liszt, hogy a nokedlinél egy kicsit sűrűbb legyen a tészta




A csomóban vett spárgát szétszedem megmosom, majd a fás végeket levágom, kb. 5-8 cm -t, hogy ne legyen fás.
A megmaradt spárgát meghámozom, majd feldarabolom..
Edénybe teszem és húsalaplével felengedem, sóval ,fehér borssal izesitem. Kb. 15 perc főzés következik, eközben elkészitjük a sajtgaluskát.

Felverem a tojást, hozzáadom a reszelt sajtot, az olajat a lisztet és a sót, és jól elkeverem. . A gyöngyöző levesbe hosszúkás galuskákat szaggatok. Ha feljönnek a leves tetejére, elkészültek. A levest apritott petrezselyemmel diszitem és tejfölt vagy teszint adok hozzá.

Thursday, July 7, 2016

VANILIA PUDING EPERREL



Villámgyors édesség. A vanilia puding és az eper itt nagyon egymásra találtak.


Nyári kerti partik desszertjeként  is kitünő, ez a  kevés időráforditással elkészithető mutatós finomság.


Sunday, July 3, 2016

TÖLTÖTT PAPRIKA, A NYÁRI FINOMSÁG



Tipikus nyári étel és általában mindenki szereti.

Igaz a gyerekek a paprikát magát a tányér szélén hagyják, és csak a húsgombocót fogyasztják el, de ez nem azt jelenti, hogy a töltött paprika jellegzetes izével
ne foglalná el méltó helyét a nyári kedvenceknél.
Én a hagyományos rántás mellőzésével készitem.

Ami szükséges hozzá 2 személyre

4 szép tölteni való paprika

25 dkg darált hús

zsemlemorzsa

1 tojás

1 fej vöröshagyma

1 kevés pirospaprika

só, bors,

pici őrölt kömény

csöppnyi örölt fahéj

1-2 evőkanál cukor

a paradicsom szósz

1 doboz jóminőségű paradicsom ivólé

2 szál zeller

sűritéshez étkezési keményitő



A hagymát apróra vágom és kevés olajon üvegesre párolom, majd  a darált húshoz adom.
Fűszerezem sóval, borssal, pirospaprikával, köménnyel, fahéjjal és beleütök egy tojást a masszába, ami főzés közben majd  összetartja a tölteléket. Zsemlemorzsát annyit teszek hozzá, hogy lágy, de ne kemény masszát kapjak. A húsos masszát alaposan átdolgozom.A paprikákat kicsumázom, és az összes magot eltávolítom belőle, ezért még át is mosom újra a paprikákat.




A darált húsos tölteléket jó szorosan betöltöm a paprikákba, nem gond, ha kicsit kilógnak belőle. Ha marad a töltetékből, akkor vizes kézzel gombócokat formálok belölük.

Magasabb falú edénybe helyezem a betöltött paprikákat és a pluszba maradt gombcókat és felöntöm paradicsom ivóléval, melybe beleteszem a zellerszárakat is, és elkezdtem főzni. Ha szükséges kevés vizzel pótolom az elpárolgott nedvességet.

Ha szükséges megsózom, de a  füszeres paradicsom ivólénál néha ez nem szükséges, cukrot vagy cukorpotlót pedig izlés szerint egy két evőkanállal teszek bele.
Kevés vizzel elkevert étkezési keményitővel besűritem.

Kb. 30-35 percig közepes lángon főzöm. Kiveszek egy gombócot, ha megfőtt, akkor elkészült a töltött paprikánk. Pár percig lefedve pihentetem, hogy az ízek teljesen összeérjenek.



Legtöbbször főtt burgonyával tálalom, de egy szelet puha kenyérrel is igen finom.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...