Friday, October 17, 2025

MADELEINE


 Ez az apróság  a francia konyha egyik remeke. Könnyen készül és nagyon finom sütemény.

A formás kis piskótákat ehetjük simán, finom lekvárral, csokiszósszal.

Most a French Cooking Academy alapreceptje alapján készítettem.




 200 gr. liszt

1 zacskó sütőpor (kb.12 gr)

2  tojás

150 gr. kristálycukor

50 ml tej

200 gr. olvasztott vaj ( én 150 gr.-t használtam )

vanília aroma

1 teáskanál méz



A vajat felmelegítem . A Madeleine sütőformát kivajazom és kilisztezem. 

A tojás a cukorral egy habverővel habosra keverem majd hozzáteszem a többi hozzávalókat.

A formákat csak 3/4 -ig töltöm meg, és 10 percig pihentetem a sütés előtt. 190 fokon addig süssük, míg aranybarna nem lesz.

Én szilikonos sütőformát használtam és 24 db. kagylócska lett a fenti mennyiségből.

Sunday, June 22, 2025

TÁPIÓKAPUDING EPERVELŐVEL




 Hamar elkészíthető édesség. Melegen hidegen fogyasztható és igen finom.

Hozzávalók:

1 csésze tápiókagyöngy

kb. 6 dl tej ( én kb.4 dl tejet

és 2 dl kókusz tejet használtam)

ízlés szerint édesitő cukor vagy más

epervelő



 

Elkészítés:

A tápiókagyöngyöket tegyük egy lábosba és  áztassuk be a tej felében. Legalább egy órát hagyjuk állni. Ezután a tej másik felét is tegyük hozzá. Tegyük fel főzni,  lassú állandó kevergetés mellett. Ízlés szerint édesíthetjük.

Addig főzzük, amig a gyöngyök kocsonyásak, átlátszóak nem lesznek. Mivel sok folyadékot vesz fel míg a gyöngyök a végső formájukat elérik, ezért a folyadék mennyiségét ( tejet ) ha szükséges pótoljuk.

Amikor a golyók már átlátszóak és szépen megdagadtak, elkészültek és pohárba tölthetjük.

Tetszés szerint díszíthetjük, én az epervelőt választottam.


Sunday, April 13, 2025

MEDVEHAGYMA, A SZEZONON TÚL






 Tavaly tettem el először medvehagymát olajban.

Két csomag hibátlan medvehagyma levelet  megmostam és szétterítve megszárítottam, hogy ne legyen nedves.

A hagymát beletettem egy üvegbe,  kicsit lenyomtam, hogy a hagyma ne lógjon ki a ráöntött olajból.

Az étolajat addig öntöttem az üvegbe, míg a zöld leveleket teljesen befedte. Lecsavaroztam és hűtőbe tettem.  Kíváncsian vártam az eredményt.  Amikor elővettem  ( bő egy hónap múlva ) csak az olajából használtam egy kicsit rántottához. Mit mondjak nagyon jó ízű lett tőle.

Ha a  hagymalevelet  vettem ki belőle, ügyeltem, hogy a maradékot mindig ellepje az olaj.

Egy-két olajban eltett medvehagyma levél kiválóan ízesitette az ételünket, vagy kenyérre való szendvics krémünket. A képek az idei medvehagymákról készültek.





Saturday, March 22, 2025

MÁZAS ÁZSIAI CSIRKE



Percek alatt elkészülő étel, a hozzávalók kirakása  több ideig tart, mint az étel elkészítése.

A Hoisin szósz sűrű, illatos szósz, a kínai konyhák gyakori alapanyaga,  a kantoni konyhában a leggyakoribb. Sötét színű édes és sós ízű, füstös és ragacsos. Pácolásra, ízesítésre, mártogatásra egyaránt használják.

Hozzávalók:

 40 dkg. csirkemell ( bőr nélkül )

1 evőkanál olaj

Máz:

4 evőkanál barnacukor

2 evőkanál szójaszósz

Fél teáskanál pépes fokhagyma

2 evőkanál Hoisin szósz

1 evőkanál édes chiliszósz

kevés citromlé

1 evőkanál reszelt gyömbér

1 kevés őrölt pirospaprika

Díszítés:

fehér szezámmag

2 szál újhagyma


Wokot vagy  serpenyőt felmelegítünk beleöntjük az olajat és a vékony csíkokra vágott csirkemellet, sóval. borssal ízesítjük és pár percig megpirítjuk mind a két oldalát. Kivesszük egy tányérra és félretesszük.

A wokba vagy serpenyőbe a barnacukrot, szójaszószt, hoisin szószt, édes chiliszószt, reszelt gyömbért, pirospaprikát, pépes fokhagymát valamint a citromlét beletesszük és addig forraljuk, míg a mártás sűrű nem lesz. Ha a cukor kevésnek bizonyulna tehetünk még hozzá, ez ízlés dolga.

A  mártásba beleöntjük a csirkedarabokat és addig melegítjük, míg az összes mártás bevonja a húsdarabokat. Szezámmaggal és vágott újhagyma szeletekkel díszítjük.

Monday, February 24, 2025

SKÓT PALACSINTA (Scotch pancake)

 Gyerekeknek, felnőtteknek kitűnő reggeli  mert könnyen elkészíthető.

Nekem 9-10 kisméretű palacsinta lett ebből a mennyiségből. Ha formakarikába sütjük, szép szabályos formája lesz, mi türelmetlenek vagyunk  ezt kihagytuk, és igy szabálytalan alakja lett.



Hozzávalók 

10 dkg liszt

1 tk. sütőpor

pici só

2,5 dkg cukor

1 tojás

125 ml  tej

olaj a sütéshez




A hozzávalókat csomómentesre keverjük és rögtön kisütjük forró serpenyőben az olaj hozzáadásával.

Ha a palacsinta tetején apró buborék jelenik meg, megfordíthatjuk a másik oldalára, mert az már megsült.

Gyümölccsel, lekvárral, pudinggal, krémekkel tálalható. Mi citromos mascarpone krémmel ettük.

Thursday, December 26, 2024

MEGGYES, RUMOS-DIÓS BEIGLI ÉS ASZALT GYÜMÖLCSÖS, RUMOS- DIÓS BEIGLI

 Helyreigazítással kezdem a rumos ízesítés nem igazi, alkoholos hanem rumaromával készült, hogy a gyerekek és az autósok is egyenek belőle. A beigli  nagyon finom sütemény, kissé időigényes, de megéri elkészíteni.

Horváth Ilona receptje alapján készítettem, mert a bevált dolgokon nem szükséges változtatni.





Próbaképpen meggyel és dióval  töltöttem meg az egyik rúdat és finom lett. Persze azért a "csak "  diótöltelékes többi  három rúd, ami a család kedvence, se marad meg sokáig.



Ha valakinek nem lenne meg a Horváth Ilona könyv a receptet kérésre elküldöm.

Thursday, November 28, 2024

RÓKAGOMBA BURGONYAPÜRÉBEN SÜTVE

 

Rókagomba burgonyapürében

Finom egytálétel, melyben jól érződik  a gomba íze. A tetején, alján  levő burgonyapüré jól bezárja és megőrzi a vadon termett gomba ízeit. Máskor is el fogom készíteni, mert annyira ízlett.



Hozzávalók 

20 dkg rókagomba

1 vöröshagyma

1 zöld hegyespaprika

1 kisebb paradicsom

füstölt szalonna bőre

1 gerezd fokhagyma

olaj, só, őrölt bors

A burgonyapüréhez

kb. 1 kg burgonya

tej, vaj, só



A burgonya héját eltávolítjuk,  megmossuk és sós vízben feltesszük főni. 

A gombáról eltávolítom a szennyeződéseket és felvágom apróra. A hagymával szintén így járok el.

Olajon megpárolom az apróra vágott hagymát, és hozzáteszek egy darab szalonnabőrt/ az íze miatt/. Ha a hagyma megpárolódott egy kávéskanálnyi füstölt paprikát teszek hozzá, majd az összevágott gombát és  elkeverem vele.

A megfőtt burgonyát összetőröm, a tejjel, vajjal pépesre keverem.

Egy kerámiatálba alulra helyezem a krumplipüré kisebb részét, majd  a gombát és ráhalmozom  a maradék  burgonyapürét. Tetejére vajdarabokat teszek és 180 fokon a sütőben addig sütöm, míg a teteje aranybarna színű lesz.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...