Ennek a pogácsának az elkészitéséhez a legfontosabb, hogy minőségi juhtúrót használjunk.A szlovák brinzához szupermarketekben hozzá lehet jutni.
A juhtúró, vagy másik közismert nevén a brindza a friss sajtok közül az ún. oltós alvadású sajtok közé tartozik.
A juh tejét 30-35 C-osra melegítik , majd beoltják. Több napig faedényekben érlelik, miközben renszeresen megkeverik.
Ennek a folyamatnak a végére készül el a síma, könnyen kenhető, kissé csípős és sós, jellegzetes ízű túró.
A juhtúró, vagy másik közismert nevén a brindza a friss sajtok közül az ún. oltós alvadású sajtok közé tartozik.
A juh tejét 30-35 C-osra melegítik , majd beoltják. Több napig faedényekben érlelik, miközben renszeresen megkeverik.
Ennek a folyamatnak a végére készül el a síma, könnyen kenhető, kissé csípős és sós, jellegzetes ízű túró.
Hozzávalók:
50 dkg fehér finomliszt
2,5 dkg élesztő vagy 1 csomag porélesztő
kb. 35-40 dkg juhtúró
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál só
1,25 dl tej
10 dkg vaj esetleg margarin
2 tojás sárgája
A tetejére:
1 tojás sárgája
Elkészítése:
A vajat ha kemény mikróban kissé felolvasztjuk de nem folyósra , majd belemorzsoljuk a juhtúrót és simára keverjük vele.
Adjuk hozzá a tejfölt, a sót, a tejet, majd a tojás sárgákat.
Tegyük bele az élesztőt, a lisztet, keverjük, majd gyúrjuk össze. Takarjuk le, és egy éjszakára vagy bő három négy órára tegyük a hűtőszekrénybe.
Felhasználás előtt húsz-harminc perccel vegyük ki a hűtőből, mert igy a tésztával könnyebb dolgozni.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütés programra.
A tésztát lisztezett felületen körülbelül két centire nyújtjuk minél magasabb, annál mutatósabb, és kicsi vagy tetszés szerinti pogácsákat szaggatunk belőlük.
A tetejüket először tojássárgával megkenjük majd lenmaggal és fekete szezámmaggal megszórjuk, és aranyszínűre sütjük, ami kb 20-25 perc
No comments:
Post a Comment