Thursday, June 13, 2013

MOHÁCSI HABOS, BÉKEBELI DIÓS SÜTEMÉNY

Egy régi recept akadt a kezembe, a Mohácsi habos sütemény receptje a Váncza süteményes könyvből.
Igazi békebeli süti, ami nagyon finom.



Mivel nagyon szeretjük a diót igy nem volt kétséges, hogy azonnal elkészitem.
Nem bonyolult, viszont nem túl szép, mert a teteje hamar törik, de ez  sem akadályozta meg, hogy hamar elfogyjon.



Hozzávalók a tésztához:

10 kg vaj
1 sütőpor vagy 2 kávéskanálnyi
6 dkg cukor
kevés tej
2 tojás sárgája
25 dkg liszt

Hab:
baracklekvár
reszelt citromhéj
20 dkg dió durvára darálva
15  dkg porcukor ( eredeti recept szerint 25 dkg, de én azt soknak találtam )
2 tojásfehérje
1/2  dl. rum



Elkészités: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, ha szükséges kevés tejet adjunk hozzá, hogy valamennyire kinyújtható tésztát kapjunk. Nem árt, egy félórányira a hütőbe tenni kinyújtás előtt. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, ha nem sikerült  egyben, akkor a kinyújtott darabokat részletbe tegyük a közepes méretü sütőbe, mert a foltozgatott tészta úgyis egyenletes felületet fog adni, ha megsül.
Ha ezzel kész vagyunk kenjük meg baraclekvárral és simitsuk el a tésztán.
A habhoz a tojásfehérjét a  15 kg porcukorral felverjük, a diót durvára vágva keverjük bele, a reszelt citromhéjjal,  valamint  a rummmal. Gyengén forgassuk össze  a habot és egyenletesen teritsük rá a baracklekvárral megkent tésztára. Előmelegitett sütóben 18o C. fokon  4o percig süssük.
A teteje könnyen megég, ezért menetközben tegyünk rá alufóliát.

Lekvár helyett magozott meggyel is jó. A 2 tojásfehérjét bövithetjük 4 tojásfehérjére is, ha magasabb süteményt szeretnénk.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...