Sunday, March 25, 2018

RETRÓ RÁCSOS LEKVÁROS LINZER

Nem tudom készitettem e valaha rácsos lekváros linzert, mert nem emlékszem rá. Rácsos süteményt szilvás verzióban már igen, aminek a receptje itt található
 Mindenesetre ez a retró süti nem hosszú időt ért meg nálunk. Mire fotót akartam késziteni a felszeletelt süteményekről, csakúgy eltűnt. Nagymamáink receptjeit nem árt majd átnézni. a nagy sikerre való tekintettel.



Hozzávalók egy 22 x 32 cm-es tepsihez:

50 dkg liszt ( nálam 4o dkg fehér búzaliszt plusz 1o dkg tönkölyliszt)
25 dkg margarin (esetleg15 dkg zsír)
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg darált dió
1 db tojás
2 evőkanál tejföl
1 csomag sütőpor
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
csipet só
plusz a tésztarácshoz egy tojássárgája


A töltelékhez:
kisüveg málnalekvár
szeletelt mandula 



Elkészítés: A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval. Hozzáadjuk a margarint (vagy zsírt), és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már eléggé morzsalékos, hozzákeverjük a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és kevés őrölt fahéjat. Ezután a közepébe mélyedést csinálunk, majd beleöntjük az előzőleg kicsit felvert tojást, hozzáadjuk tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
Az összegyúrt tésztából 1/3 részt levesszünk majd mindkét tésztarészt gombóccá formázzuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
Egy tepsit kiivajazunk, majd a hűtőből kivett nagyobb tésztagombócot a tepsi méretére kinyújtjuk és  a tepsibe helyezzük, majd a tésztára kenjük a málnalekvárt és meghintjuk a szeletelt mandulával.



A maradék 1/3 tésztát vékonyra, rúdformára kinyújtjuk, és rácsalakzatban a lekváros részre tesszük. A rácsokat megkenjük felvert tojássárgával, hogy sütés után szép fényes legyen.
Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük Légkeverésnél, 150 fokon 25 percig sütés is elegendő.. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt a sütemény tetejét porcukorral megszórjuk, majd kockára vagy rombusz alakra felszeletelve kínáljuk.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...