Tipikus nyári étel és általában mindenki szereti.
Igaz a gyerekek a paprikát magát a tányér szélén hagyják, és csak a húsgombocót fogyasztják el, de ez nem azt jelenti, hogy a töltött paprika jellegzetes izével
ne foglalná el méltó helyét a nyári kedvenceknél.
Én a hagyományos rántás mellőzésével készitem.
Ami szükséges hozzá 2 személyre
4 szép tölteni való paprika
25 dkg darált hús
zsemlemorzsa
1 tojás
1 fej vöröshagyma
1 kevés pirospaprika
só, bors,
pici őrölt kömény
csöppnyi örölt fahéj
1-2 evőkanál cukor
a paradicsom szósz
1 doboz jóminőségű paradicsom ivólé
2 szál zeller
sűritéshez étkezési keményitő
A hagymát apróra vágom és kevés olajon üvegesre párolom, majd a darált húshoz adom.
Fűszerezem sóval, borssal, pirospaprikával, köménnyel, fahéjjal és beleütök egy tojást a masszába, ami főzés közben majd összetartja a tölteléket. Zsemlemorzsát annyit teszek hozzá, hogy lágy, de ne kemény masszát kapjak. A húsos masszát alaposan átdolgozom.A paprikákat kicsumázom, és az összes magot eltávolítom belőle, ezért még át is mosom újra a paprikákat.
A darált húsos tölteléket jó szorosan betöltöm a paprikákba, nem gond, ha kicsit kilógnak belőle. Ha marad a töltetékből, akkor vizes kézzel gombócokat formálok belölük.
Magasabb falú edénybe helyezem a betöltött paprikákat és a pluszba maradt gombcókat és felöntöm paradicsom ivóléval, melybe beleteszem a zellerszárakat is, és elkezdtem főzni. Ha szükséges kevés vizzel pótolom az elpárolgott nedvességet.
Ha szükséges megsózom, de a füszeres paradicsom ivólénál néha ez nem szükséges, cukrot vagy cukorpotlót pedig izlés szerint egy két evőkanállal teszek bele.
Ami szükséges hozzá 2 személyre
4 szép tölteni való paprika
25 dkg darált hús
zsemlemorzsa
1 tojás
1 fej vöröshagyma
1 kevés pirospaprika
só, bors,
pici őrölt kömény
csöppnyi örölt fahéj
1-2 evőkanál cukor
a paradicsom szósz
1 doboz jóminőségű paradicsom ivólé
2 szál zeller
sűritéshez étkezési keményitő
A hagymát apróra vágom és kevés olajon üvegesre párolom, majd a darált húshoz adom.
Fűszerezem sóval, borssal, pirospaprikával, köménnyel, fahéjjal és beleütök egy tojást a masszába, ami főzés közben majd összetartja a tölteléket. Zsemlemorzsát annyit teszek hozzá, hogy lágy, de ne kemény masszát kapjak. A húsos masszát alaposan átdolgozom.A paprikákat kicsumázom, és az összes magot eltávolítom belőle, ezért még át is mosom újra a paprikákat.
A darált húsos tölteléket jó szorosan betöltöm a paprikákba, nem gond, ha kicsit kilógnak belőle. Ha marad a töltetékből, akkor vizes kézzel gombócokat formálok belölük.
Magasabb falú edénybe helyezem a betöltött paprikákat és a pluszba maradt gombcókat és felöntöm paradicsom ivóléval, melybe beleteszem a zellerszárakat is, és elkezdtem főzni. Ha szükséges kevés vizzel pótolom az elpárolgott nedvességet.
Ha szükséges megsózom, de a füszeres paradicsom ivólénál néha ez nem szükséges, cukrot vagy cukorpotlót pedig izlés szerint egy két evőkanállal teszek bele.
Kevés vizzel elkevert étkezési keményitővel besűritem.
Kb. 30-35 percig közepes lángon főzöm. Kiveszek egy gombócot, ha megfőtt, akkor elkészült a töltött paprikánk. Pár percig lefedve pihentetem, hogy az ízek teljesen összeérjenek.
Legtöbbször főtt burgonyával tálalom, de egy szelet puha kenyérrel is igen finom.
Kb. 30-35 percig közepes lángon főzöm. Kiveszek egy gombócot, ha megfőtt, akkor elkészült a töltött paprikánk. Pár percig lefedve pihentetem, hogy az ízek teljesen összeérjenek.
Legtöbbször főtt burgonyával tálalom, de egy szelet puha kenyérrel is igen finom.
No comments:
Post a Comment