Saturday, September 24, 2016

MÁNGOLDOS TEKERCS GERSIVEL ÉS BRINDZÁVAL

Mi az a gersli és mi is a brindza? Az első árpa a második pedig liptai túró. Bövebben a receptem  alatt olvashatók.

Egy csokor harsogó zöld mángoldlevél adta az inspirációt és a végeredmény egy finom, karakteres egytál étel lett, amit máskor is érdemes lesz elkészitenem.

A kész mángold tekercsekhez  tejfölbe kevert kinai édes chilis szószt kevertem, ez pont jó lett a karakteres izű brindzás töltelékhez.






Hozzávalók:

kb. 6- 8 mángoldlevél

A töltelékhez

Egy marék gersli
1 ek olaj
1 kiözepes hagyma felkockázva
1 fokhagyma apróra vágva
1 ek petrezselyem felaprítva
kevés chilipehely ( chili paprika összemorzsolva )
1 tojás
só izlés szerint
bors izlés szerint
kb. 5 dkg brindza 




Főzzük meg a gerslit kétszeres vízben. Egy serpenyőben olajon pirítsuk meg a hagymát üvegesre majd tegyük rá a préselt fokhagymát rövid ideig nehogy megégjen, majd egy tálban keverjük össze a töltelék többi hozzávalójával.
Egyenként terítsük ki a megmosott, nyelétől megszabaditott mángoldleveleket töltsük meg a töltelékkel, és mind a négy oldalát hajtsuk be. Egy tűzálló tálba rakjunk a felgöngyölt mángoltekercseket. Tegyünk rá kevés vajforgácsot  majd 30-35 perc alatt süssük készre. A sütés elején fedjük be alufóliával, majd 15 perc elteltével vegyük le azt. Tejfölbe kevert chiliszósszal tálaltam.


A brindzáról magyarázatot  a foodandwine - on találtam.
"A brindzát ugyan szlovák leleménynek gondolnánk, de ezt az erjesztett juhtúróból készülő terméket erdélyi vlach (román) pásztorok vitték a 14-17. században a Felvidéki területekre. Ez volt a „vlach-sajt”, „valch-túró”, amelynek a neve (brindza) szintén román eredetű. Eredetileg úgy készült, hogy a juhtúrót sóval összegyúrták, juhbőrbe varrták, majd felfüstölték.
Abban az időben, a 16. században, amikor Tokaj is felemelkedett, a brindzák legjobbika már a „liptai túró” volt. A liptói különleges jóságát a kiváló legelők (terroir) adták, és az, hogy benne hagyták a tejszínt, amitől krémesebb és kevésbé száraz maradt."


A gersli, vagy más néven árpagyöngy hántolt, és azonos szeműre válogatott árpa-variáció. Régen úgy tartották, hogy a zsidó konyha egyik meghatározó alapanyaga. Mostanra azonban más konyhák is átvették, mert  az árpa fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre Fontos tudni, hogy ez a legnagyobb nyomelem tartalmú gabonaféle. Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is. Rendkívüli rosttartalma miatt az emésztést igen kedvezően befolyásolja, emellett megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is van

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...