Monday, February 19, 2018

SÜTŐTÖKÖS NARANCSLEVÁR


Erre a gyönyörű narancssárga lekvárra még ránézni is jó, igy február környékén , mert a napsugaras időket idézi fel bennünk.Nemcsak szineiben, az izében is nagyon  kellemes, nem túl édes, finoman  aromás és, hogy még egészséges is az már csak hab a tortán. Érdemes kipróbáni.





Hozzaávalók:

3 narancs
1 kg sütőtök
kb. 15 dkg xilit
1 kk vaniliáscukor
1  csomag zselésitő befözőszer
 1 dl viz


Hogyan készitsük el:
A tököt meghámozva és magjait kikaparva felkockázzuk, és nagy lábosba tesszük. A narancs levét kinyomjuk, belsejét kis darabokra vágjuk, és levével együtt a tökhöz adjuk. A vízzel felöntjük és a forrástól számított 25 percig rotyogva főzzük, közben a keletkező habot leszedjük. Fakanállal vagy botmixerrel  pépesre keverjük. A zselésítőt 3 evőkanál xilittel összekeverjük, majd a tökhöz adjuk. Felforraljuk, és 3 percig kis lángon főzzük. Folyamatosan keverve hozzáadjuk a maradék xilitet és a vaniliás cukrot. Ismét forraljuk 3 percig, majd a tűzről levéve tiszta befőttesüvegekbe töltjük. Lezárjuk, és jó meleg pokróc közé dugjuk „aludni” egy éjszakára.. Csak kihűlés után rakjuk a végleges helyére.


A receptben azért irtam körülbelüli mennyiséget a xilitre, mert nem akartam, hogy túl édes legyen. Mivel az izlések különbözőek, igy a xilit vagy cukor mennyisége  izlésünk szerint növelhető.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...