Erre a gyönyörű narancssárga lekvárra még ránézni is jó, igy február környékén , mert a napsugaras időket idézi fel bennünk.Nemcsak szineiben, az izében is nagyon kellemes, nem túl édes, finoman aromás és, hogy még egészséges is az már csak hab a tortán. Érdemes kipróbáni.
Hozzaávalók:
3 narancs
1 kg sütőtök
kb. 15 dkg xilit
1 kk vaniliáscukor
1 csomag zselésitő befözőszer
1 csomag zselésitő befözőszer
1 dl viz
Hogyan készitsük el:
A tököt meghámozva és magjait kikaparva felkockázzuk, és nagy lábosba tesszük. A narancs levét kinyomjuk, belsejét kis darabokra vágjuk, és levével együtt a tökhöz adjuk. A vízzel felöntjük és a forrástól számított 25 percig rotyogva főzzük, közben a keletkező habot leszedjük. Fakanállal vagy botmixerrel pépesre keverjük. A zselésítőt 3 evőkanál xilittel összekeverjük, majd a tökhöz adjuk. Felforraljuk, és 3 percig kis lángon főzzük. Folyamatosan keverve hozzáadjuk a maradék xilitet és a vaniliás cukrot. Ismét forraljuk 3 percig, majd a tűzről levéve tiszta befőttesüvegekbe töltjük. Lezárjuk, és jó meleg pokróc közé dugjuk „aludni” egy éjszakára.. Csak kihűlés után rakjuk a végleges helyére.
A receptben azért irtam körülbelüli mennyiséget a xilitre, mert nem akartam, hogy túl édes legyen. Mivel az izlések különbözőek, igy a xilit vagy cukor mennyisége izlésünk szerint növelhető.
No comments:
Post a Comment