Sunday, August 4, 2019

SÁRGABARACK LEKVÁROK HÁROMFÉLE IZESITÉSSELLekvárt főzni különböző módokon lehet .Én elvetettem a több tiz kiló gyümölcsből való egyszeri befőzést.


Max 3 kiló gyümölcsből készitek lekvárt, többször, különböző izesitésekkel, nem félliteres üvegekbe, hanem egy- két decisbe. Evvel a módszerrel nem kerülgetem hetekig a hűtőben a felnyitott lekvárokat, mert a kisüvegbe eltett finomság, hamar elfogy. Ha pedig süteményt készitek egy vagy több kisüveg zamatos gyümölcslekvárt használok fel hozzá.
 A befőzésnél be kell etartunk egy-két alapszabályt, akkor gond nélkül eláll  akár több évig. Az egyik ilyen, hogy az üvegeket csírátlanítani kell. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy minden üveget alaposan kimossunk és átöblítünk, majd beteszünk a mikróba 30-40 másodpercre, igy  elpusztit  minden bacit és oda nem illő szennyeződést. Ha elkészült a lekvár, akkor azt a sterilizált üvegekbe töltjük, alaposan rácsavarjuk a tetejét, hogy ne kapjon levegőt. Én előtte háztartási fóliát teszek rá, majd a fémfedőt. Ezután jöhet a száraz dunszt, amihez érdemes elővenni néhány meleg plédet, amibe , még forrón beletakarjuk  a lezárt üvegeket.  Hagyjuk, hogy egy- két nap alatt  szép lassan hűljenek ki, hogy aztán a kamrába kerüljenek.Vaniliás sárgabarack lekvár

Hozzávalók:
1,5 kg sárgabarack
15 dkg cukor (vagy izlés szerint
1 teáskanál vaniliás cukor
2-3 evőkanál rum vagy pálinka
fél citrom leveElkészítés:
A sárgabarackokat félbevágjuk, kimagozzuk, és egy nagy tálba tesszük. Én nem szedem le a külső héját, azt is belefőzöm.
Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot ( házi készitésű )majd alaposan elkeverjük.
Egy éjszakára a hűtőbe tesszük Másnap az egészet átöntjük egy edénybe, hozzáadjuk a rumot vagy a pálinkát, citromlét  és közepes lángon elkezdjük főzni. Az elején még nem kell mellette állni, elég, ha néha megkavargatjuk, de amint érezzük, hogy elkezd sűrűsödni, akkor bizony már figyeljünk oda, mert könnyen odakaphat. Egészen addig főzzük, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri, ezt egy kis lekvár tányérra csöpögtetésével ellenőrizhetjük.
A gyümölcsöt lehet pépesiteni, de én ezt kihagyom.
A kész lekvárt sterilizált üvegekbe töltjük .Száraz dunsztba tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.ez kb. egy-két nap.

Levendulás sárgabarack lekvár
Az első adag  sárgabarck lekvárt vaniliás izesitéssel készitettem el, A következő adaghoz levendula virágját
tettem. A  levendulavirágot leszedtem a szárról, szűrőben megmostam, papirtörlőn megszáritottam és a pici lila virágdarabokat a gyümölcshöz adtan. A többiekben úgyanúgy jártam el, mint a vaniliás sárgabarack lekvárnál.


Sárgabarack lekvár magjával
A harmadik adagnál  egy darab sárgabarck magját feltörtem eltávolitottam róla a barna héját és belereszeltem a sárgabarck lekvárba és igy készitettem el a lekvárt. No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...