A zamatos turbolyát nagyanyáink szivesen használták, de valamiért kicsit a feledésbe ment. Fedezzük fel újra
a meditterán és a régi magyar konyha izletes füszerét.
Hozzávalók:
3 ek olívaolaj vagy vaj
30 dkg ízletes kucsmagomba (ha ez nincs más erdei bevizsgált gomba )
3 ek olívaolaj vagy vaj
30 dkg ízletes kucsmagomba (ha ez nincs más erdei bevizsgált gomba )
1 gerezd fokhagyma, kissé szétnyomva
1 ág friss kakukkfű
1 teáskanál száritott turbolya
Száraz sherry izlés szerint vagy kb. 1,5 dl száraz fehérbor
1 kávéskanál balzsamecet
1,5 dl húsalaplé
2 ek tejföl
2 ek apróra vágott petrezselyem
A gombát alaposan megtisztítjuk, és kb 3 cm-es darabokra vágjuk.
Az olajat vagy vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, rádobjuk a gombát a kakukkfűvet, a turbolyát és a fokhagymával együtt, megpirítjuk. Hozzáöntjük a sherryt vagy a bort, és a húsleves alapot majd tovább pároljuk. Hozzáadjuk az ecetet is, és evvel is rövid ideig forraljuk. A párolás össz ideje 2o perc legyen,
Eltávolítjuk a fokhagymát és a kakukkfű ágacskát, belekeverjük a tejfölt , végül a petrezselymet. Megszórjuk reszelt sajttal, és forrón kagylótésztával tálaljuk.
No comments:
Post a Comment