Sunday, April 23, 2017

TABÁNI SALÁTA, MARADÉK SONKÁBÓL


A húsvéti sonka nagyon finom, de pár nap múlva már mindenki azon gondolkodik, mit lehet a megmaradt
sonkával kezdeni. A legegyszerűbb a maradékot betenni a mélyhűtőbe, de egypár jó recept alapján, a megúnt izeket újakra lehet cserélni.
Mivel szeretjük a majonézes salátákat igy most a maradék sonkából Tabáni salátát készitettem.
A saláta nagyon kiadós, sült húsok mellé vagy friss ropogós kenyérrel vacsorára is kitünő étel.



Hozzávalók :
5 tojás,
2 közepes burgonya,
15 dkg sonka, 
 1 lilahagyma,
kávéskanál só, ha szükséges
 bors,
 kb. 2 dl tejföl,
majonéz


Ha a majonézt házilag készíted : 
2 db tojássárgája,
1 ek. mustár,
 1 tk. porcukor, 
1 mokkáskanál só,
2 dl olaj, 
1 teáskanál citromlé,
bors ízlés szerint




A burgonyát puhára, a tojásokat keményre főzzük, és hagyjuk kihűlni. A sonkát vágjuk csíkokra.

A majonézt elkészítjük: a tojássárgájához hozzáadjuk a mustárt, majd a porcukrot, a sót, és a borsot, alaposan összekeverjük. Lassan, kicsi adagokban folyatjuk hozzá az olajat. Fontos, hogy csak akkor menjen rá a következő adag olaj, ha az előzőt már teljesen felszívta a tojás! Ha a teljes olajmennyiséget felvette a tojás, hozzáöntjük a citromlevet. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.

A majonézt keverjük el a tejföllel, ízesítsük sóval, borssal, adjuk hozzá az összevágott sonkát, az apróra vágott hagymát. ( újhagyma  is mehet bele, a lila helyett) Nagylyukú sajtreszelőn reszeljük bele a kihűlt kemény tojásokat valamint a burgonyát. Jól keverjük el.
Könnyitésként kész light majonézzel és a tejföl helyett joghurttal  is készithetjük.

Hagyjuk egy éjszakát a hűtőben, hogy az ízek összeérhessenek! 






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...