Wednesday, April 12, 2017

HATLAPOS, ÖTLAPOS


Most készitettem először hatlapos süteményt. Mivel féltem, hogy nem lesz elég a tészta óvatosságból csak 5 lapot készitettem, pedig a recept szerinti mennyiség elég lett volna, hát erre mondják, hogy minden kezdet nehéz.
A sütemény lehet, hogy macerásnak tünik, de mégse az, Az eredmény egy nagyon finom, könnyű, és nagyon kiadós nasi. Máskor is kiprobálom



Hozzávalók a tésztához

50 dkg liszt

8 dkg margarin

10 dkg porcukor

2 dl tej

1 csomag szalalkáli




Krém:

1 l tej

35 dkg cukor

6 púpozott ek liszt

5 dkg margarin

2 csomag vaníliás cukor

4 ek kakaópor (cukrozatlan)

Tetejére:

5 dkg margarin (olvasztott)

porcukor




Elkészítése:

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a porcukrot, és hozzáöntjük a tejben elkevert szalalkálit. Jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk.
Hat egyenlő részre osztjuk a tésztát, és hat cipót gyúrunk.
Egyenként tepsi nagyságúra (30 x 33 cm) kinyújtjuk a cipókat és a sütőpapírral bélelt tepsi hátulján egyesével megsütjük a tésztát. (Villával sütés előtt szurkáljuk meg jól, hogy ne nagyon hólyagosodjon fel a tészta sütés közben.)
Kb. 190 fokon 7-9 perc alatt megsül. vigyázzunk, mert hamar megsül.


Krém készítése:

Egy tálba beleöntjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet és a kakaóport, majd a végén hozzáöntjük a 2 dl tejet. Jól összekeverjük.
A maradék tejet (8 dl) felteszünk forrni. Mikor már langyos a tej, akkor beleöntjük a kakaós masszát, és folytonos kevergetéssel sűrűre főzzük. A tűzhelyről félrehúzzuk, és még a forró krémbe belekeverjük a 5 dkg margarint.
A még meleg (de nem forró) krémmel megkenjük a lapokat. (Legfelsőt nem kell.)
Hagyjuk puhulni,( legjobb ha elöző nap készitjük el.) A tetejét lekenjük olvasztott margarinnal, mikor a margarin már megszáradt akkor megszórjuk porcukorral.
Tálalás előtt téglalap alakúra igazitjuk és szeletekre vágjuk. Hűtőben tároljuk.

Forrás: receptneked

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...