Néha meglepödök a
mélyhütőben megbujó tojáshérje mennyiségén, és nem értem,
hogy gyülemlett fel ennyi. A nagy menyiségre való tekintettel így
olyan receptet választottam amihez sok fehérje kell. Igy esett a
választás erre a citromos süteményre, ami egyszerre hét
tojásfehérjétől szabaditott meg. A sütemény könnyű, csak
enyhén citromos, nem a megszokott piskota ,picit tömörebb, de
könnyű és finom. A fehérje eltüntetésén kívül pedig még a
kicsit megszáradt aszalt gyümölcs, egy-
két maradék dió, mazsola, csokidarabok is megtalálták benne a
helyüket, ugyanűgy mint a kissé régebbi táblás csoki, amivel
végül bevontam a kiszáradás ellen.
Jó ize miatt az ünnepi
asztalon is megállja a helyét , de a hétköznapokban is praktikus
elkésziteni a fent leirtak miatt.
Hozzávakók:
7 tojásfehérje
12 dkg liszt
18 dkg cukor-( nálam
xilit)
2 db citrom leve és
reszelt héja
csipet só
Elkészités
A citromot jól lemossuk,
héját lereszeljük, levét kinyomjuk.Az aszalt gyümölcsöket kis
tában leöntöm egy kevés forró vizzel, hogy felpuhuljanak, Ha a
gyerekek nem esznek a sütiből ugyanezt rummal lehet felpuhitani.
A fehérjét már előbb
kivettem a mélyhűtóból és nagyjából felolvadt. Egy mély
tálban kemény habbá verem a cukorpótlóval, és hozzátesyem a
reszelt citromot és a citrom levét valamint a csipet sót. Ezután
fakanál segitségével kanalanként hozzáadom a lisztet és a
lecsöpögtetett aszalt gyümölcsöt.
Sütópapirral kibélelt
formában 165 fokon 25 percig sütjük. Tetejét egy tábla cskoládé
felolvasztásával vontam be.
No comments:
Post a Comment