Akár igy, akár úgy, amig lehet főzzünk friss fejtettbab- levest.
1kg fejteni való bab
2 sárgarépa
1 db vöröshagyma
1 fehérrépa
2 gerezd fokhagyma
fél fej zeller, vagy egy kisebb csokor zellerlevél
Pár szál petrezselyem
2 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
1 db paradicsom
1 db paprika
húsalaplé esetleg 1 db leveskocka
2 db babérlevél
1 kávéskanál tárkony vagy izés szerint ételecet
1 teáskanál pirospaprika
só
bors
tejföl
A főzőlébe késhegynyi szódabikarbónát,is tehetünk mert az is segít elkerülni a puffadást. Néha kevergessük meg. Amikor a bab körülbelül kb. egy-óra múlva megpuhul, készítsük el a rántást. Kis lángon, kevés olajon zsemleszínűre piritsük a lisztet, végén megszórva kevés pirospaprikával. Ezt folyamatosan kevergerés mellett. csináljuk. Ha kész engedjük fel hideg vízzel, habverővel keverjük simára és tegyük a leveshez. Apróra vágott petrezselyemmel, tárkonnyal izesitjük, még tíz percig főzzük, majd melegen tálaljuk, Ha úgy gondoljuk ecettel savanyitsuk, izlésünk szerint
1kg fejteni való bab
2 sárgarépa
1 db vöröshagyma
1 fehérrépa
2 gerezd fokhagyma
fél fej zeller, vagy egy kisebb csokor zellerlevél
Pár szál petrezselyem
2 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
1 db paradicsom
1 db paprika
húsalaplé esetleg 1 db leveskocka
2 db babérlevél
1 kávéskanál tárkony vagy izés szerint ételecet
1 teáskanál pirospaprika
só
bors
tejföl
Elkészítés:
A főzés előtti napon áztassuk be a babot, hogy a puffadást okozók nagy része kioldódjon.
Mély tálba tegyük a kifejtett babot, hogy bőven elöntse a vizés hagyjuk egy éjszakára a vizben Másnap a zöldségeket tisztitsük meg, majd vágjuk fel tetszés szerint, hosszúkás darabokra vagy karikára. Egy lábosban hevítsünk kevés olajat és dobjuk rá a kockára felaprított hagymát, amit aranyszinűre párolunk.. Ezután tegyük bele a répákat és a zellert, majd kevergetve süsssük egy-két percig. Adjuk hozzá a babot, és öntsük fel két liter vízzel. Amikor felforr, adjuk hozzá az alaplét esetleg egy elmorzsolt leveskockát, ízlés szerint sót borsot, babérlevélet és adjuk még hozzá a paradicsomot és a paprikát , és a megtisztitott fokhagymát is.
A főzés előtti napon áztassuk be a babot, hogy a puffadást okozók nagy része kioldódjon.
Mély tálba tegyük a kifejtett babot, hogy bőven elöntse a vizés hagyjuk egy éjszakára a vizben Másnap a zöldségeket tisztitsük meg, majd vágjuk fel tetszés szerint, hosszúkás darabokra vagy karikára. Egy lábosban hevítsünk kevés olajat és dobjuk rá a kockára felaprított hagymát, amit aranyszinűre párolunk.. Ezután tegyük bele a répákat és a zellert, majd kevergetve süsssük egy-két percig. Adjuk hozzá a babot, és öntsük fel két liter vízzel. Amikor felforr, adjuk hozzá az alaplét esetleg egy elmorzsolt leveskockát, ízlés szerint sót borsot, babérlevélet és adjuk még hozzá a paradicsomot és a paprikát , és a megtisztitott fokhagymát is.
A főzőlébe késhegynyi szódabikarbónát,is tehetünk mert az is segít elkerülni a puffadást. Néha kevergessük meg. Amikor a bab körülbelül kb. egy-óra múlva megpuhul, készítsük el a rántást. Kis lángon, kevés olajon zsemleszínűre piritsük a lisztet, végén megszórva kevés pirospaprikával. Ezt folyamatosan kevergerés mellett. csináljuk. Ha kész engedjük fel hideg vízzel, habverővel keverjük simára és tegyük a leveshez. Apróra vágott petrezselyemmel, tárkonnyal izesitjük, még tíz percig főzzük, majd melegen tálaljuk, Ha úgy gondoljuk ecettel savanyitsuk, izlésünk szerint
Tálaljuk tejföllel vagy anélkül.
No comments:
Post a Comment