Monday, April 22, 2019

ÖRDÖGSZEKÉR GOMBA TOKAJI ASZUS MÁRTÁSBAN

 

                                              Pleurotus eryngii (King oyster mushroom)

Az Ördögszekér gomba a laskafélék királya. Az angol elnevezése is erre utal. Finom, pikáns, kiemelkedik fajtársai közül, és az inyencek kedvencévé vált, mert ize leginkább a vadon termő gombákhoz hasonlit. Fehér színű tönkje igen vastag és hosszú, rajta (a termesztett egyedeknél) szinte nevetségesen picinyke és törékeny kalap ül. Szabadon termő egyedeknél a tönk egy kissé vékonyabb, a kalap pedig nagyobb.
Kellemes ize mellett még
csökkenti a vércukorszintet és szabályozza a koleszterinszintet,
erősíti a véredények falát,
csökkenti a szemnyomást,
olyan anyagot tartalmaz, amely hatékony a tumoros betegségek kezelésében,
erősíti az immunrendszert.


Elkészitése
3o dkg ördögszekérgomba
1 közepes vöröshagyma
3 ek vaj
kb 1 dl. tokaji aszu
125 ml főzőtejszin
só, bors izlés szerint
5 dkg sajt (lehet füstölt 

A gombát megmossuk, felszeleteljük, a hagymát apróra vágjuk. Közepes lángon megolvasztunk 2 evőkanál vajat, rádobjuk a hagymát és a gombát, majd kb 7-8 perc alatt puhára pároljuk és elfőzzük a levét.A maradék vajat az aszuval feltesszük egy kisebb lábosban, és elpároljuk a bor alkoholtartalmát. Hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk. A szószt a gombára öntjük, majd tálaláskor megszórjuk a reszelt sajttal.
Én kuszkuszt készitettem hozzá.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...