Saturday, July 31, 2021

CSORBA, SAVANYÚ ZÖLDSÉGLEVES. és MITŐL CSORBA?


 Meleg nyáron, de máskor is nagyon finom, üdítően friss étel. Minél több zöldség van benne, annál jobb ízű. A  zöldségeket apró darabokra kell vágni. Savanyítása Erdélyben korpaciberével történik. Mivel ezt bonyolult lenne beszerezni, ezért a citrom savasságával helyettesítjük, így megközelítőleg hasonló ízt kapunk, mint az Erdélyben  készült leveseknek az íze.  Nálunk a csorba egyfajta levest jelent, holott a a csorba szó levest jelent, és rengeteg fajtája van.  Mi az ami megkülönbözteti a többi levestől ? A savanyú ízen kívül, ennek a levesnek az alapja  a lestyán. A csorba levesnek számos változata van, ahogy mondják, ahány ház, annyi csorba recept.

Ahogy én készítettem:

1 vöröshagyma

1 nagyobb sárgarépa

1 nagyobb fehér répa vagy 2 kisebb

zeller gumó vagy levél

karalábé

karfiol

1 közepes burgonya

só, bors

 2-3 szál lestyán

 1 / 1  1/2  liter  alaplé,  esetleg leveskocka

citrom



A vöröshagymát apróra vágom és olajon megpárolom utána jön a sárgarépa, hogy kiadja a színét. Pár perc párolás után jöhet a többi apróra vágott zöldség, majd a rózsáira szedett karfiol,  a só és az őrölt bors. Felöntjük alaplével ennek hiányában leveskockát tegyünk bele és először kevés vízben, majd  egy- másfél liter víz hozzáadásával tovább főzzük. Ha a zöldség már puha, tegyük bele a lestyán, 2- 3 szárat, vigyázva, mert nagyon karakteres az íze.

Mielőtt tálaljuk a levest ízesítjük citromlével és a tányérba is helyezzünk egy karikát belőle.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...