Thursday, August 4, 2022

MEGGY TÉLIRE, TARTÓSÍTÓSZER MENTESEN


Hozzávalók:

5 kiló meggy

1 kg cukor

fahéj

szegfúszeg

szegfűbors

kb. 2,5 l víz




A meggyet megszabadítom a szárától, megmosom és kimagozom. Csak ép, nem hibás gyümölcsöt tegyünk el télire. Az átmosás és a magozás után, jól átmosott üvegekbe teszem. 

Fazékba vizet öntök beleteszem a cukrot és fűszereket. A fahéjat tehetjük a gyümölcshöz egyben, rúd formában, vagy őrölt formában is.

Összeforralom a vizet a cukorral és a fűszerekkel és ráöntöm a kimagozott meggyre.

Celofánnal / fóliával  valamint  a fedővel lezárva mélyebb edénybe helyezem, aminek az alját egy konyhaurával előzőleg kibélelem, Ha sok az üveg közéjük is tehetünk konyharuhát Az üvegek háromnegyedéig langyos  vízzel felöntöm és  a forrástól számítva kb. 10 percig lassan gyöngyözve főzőm.

Közben előkésztem a plédekből álló melegedőhelyet az üvegeknek. A kihajtott plédre először konyharuhát teszek, majd erre jönnek rá az üvegek. A vízből kivett üveget tegyük tálcára, nehogy megégessük a kezünket és ágyazzuk be a meleg plédekbe  aztán  felejtsük el.

Ha úgy három nap múlva eszünkbe jut, hogy mi van a meggyünkkel, bontsuk ki a csomagból és tegyük a végleges helyükre.Szuper lesz télen süteményekbe, gombócokba, palacsintába,  vagy egyszerűen csak  egy pohár joghurthoz. Kevesebb cukor, tartósíitómentes, 100 %-os gyümölcs, ízlésünk szerint elkészítve mi kell még? 




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...