Hozzávalók:
5 kiló meggy
1 kg cukor
fahéj
szegfúszeg
szegfűbors
kb. 2,5 l víz
A meggyet megszabadítom a szárától, megmosom és kimagozom. Csak ép, nem hibás gyümölcsöt tegyünk el télire. Az átmosás és a magozás után, jól átmosott üvegekbe teszem.
Fazékba vizet öntök beleteszem a cukrot és fűszereket. A fahéjat tehetjük a gyümölcshöz egyben, rúd formában, vagy őrölt formában is.
Összeforralom a vizet a cukorral és a fűszerekkel és ráöntöm a kimagozott meggyre.
Celofánnal / fóliával valamint a fedővel lezárva mélyebb edénybe helyezem, aminek az alját egy konyhaurával előzőleg kibélelem, Ha sok az üveg közéjük is tehetünk konyharuhát Az üvegek háromnegyedéig langyos vízzel felöntöm és a forrástól számítva kb. 10 percig lassan gyöngyözve főzőm.
Közben előkésztem a plédekből álló melegedőhelyet az üvegeknek. A kihajtott plédre először konyharuhát teszek, majd erre jönnek rá az üvegek. A vízből kivett üveget tegyük tálcára, nehogy megégessük a kezünket és ágyazzuk be a meleg plédekbe aztán felejtsük el.
Ha úgy három nap múlva eszünkbe jut, hogy mi van a meggyünkkel, bontsuk ki a csomagból és tegyük a végleges helyükre.Szuper lesz télen süteményekbe, gombócokba, palacsintába, vagy egyszerűen csak egy pohár joghurthoz. Kevesebb cukor, tartósíitómentes, 100 %-os gyümölcs, ízlésünk szerint elkészítve mi kell még?
No comments:
Post a Comment