A sárga rókagomba (cantharellus cibarius) szabálytalan tölcsér alakú, a kalapszerűen kiszélesedő felső része, 3-10 cm széles, fodros szélű. Közepes termetű, a színe a tojássárgájára emlékeztet ,. Erdőtalajon, különösen a sűrű, sötétebb bükkerdőkben és tölgyesekben, bokros helyen és mély árnyékban, mohás, nyirkos hegyoldalon többnyire seregesen, helyenként igen tömegesen kerül élő.
Jellegzetes íze, sokoldalú felhasználása miatt egyike a legértékesebb, legfinomabb hazai gombáknak.
Hosszabb főzési, sütési időt igényel, mert a gomba tömör és kemény húsú.
A gombát megmosom, egy fej hagymát szálásra aprítok. Kevés füstölt szalonnával a felaprított hagymát karamellizálom, ráteszem a gombát és kb. 15 percig párolom. Pár tojást felütök, kis tejjel dúsítom, villával habosra keverem sózom, borsózom és ráöntöm a hagymás gombára, és megvárom mig kissé megszilárdul és forrón tálalom.
No comments:
Post a Comment