Karakteres ízű, szlovák eredetű étel. Picit macerás az elkészitése, de megéri mert utána, egyedi izű finomságot kapunk.
kb. 40-45 dkg liszt
1 teáskanál só
2 tojás
35 dkg juhtúró ( bryndza )
10 dkg füstölt szalonna
tejföl
Elkészítés:
A szalonnát apróra felkockázzuk, és ropogós-pirosra sütjük. Szürőkanállal kivesszük a megsült pörcöket és kis tálkába tesszük.
A krumplit meghámozzuk, és a reszelő apró lyukán lereszeljük. Sózzuk, picit kicsavarjuk.hozzáadjuk a tojásokat, és apránként a lisztet. A krumpli vizességétől függően változhat a hozzáadott liszt mennyisége. Annyit tegyünk hozzá, hogy a galuska tésztánál egy picit keményebb tésztát kapjunk-
Lobogó, bő, sós vízbe galuskákat szaggatunk a tésztából, és kifőzzük. Miután a galuskák feljönnek a víz tetejére, még pár percig fózzük azokat és kóstolással gyözöjünk meg, hogy valóban megfőtt.
Ha a galuska elkészült hideg vizzel öblitsük le, csöpögtessük le a viztől és helyezzük a szalonna kisült zsirjára majd keverjük össze a juhtúróval is. Melegitsük át, hogy a túró teljesen ráolvadjon a galuskára és mindenhol forró legyen.
Tejföllel és a megsült pörcökkel melegen tálaljuk
Lobogó, bő, sós vízbe galuskákat szaggatunk a tésztából, és kifőzzük. Miután a galuskák feljönnek a víz tetejére, még pár percig fózzük azokat és kóstolással gyözöjünk meg, hogy valóban megfőtt.
Ha a galuska elkészült hideg vizzel öblitsük le, csöpögtessük le a viztől és helyezzük a szalonna kisült zsirjára majd keverjük össze a juhtúróval is. Melegitsük át, hogy a túró teljesen ráolvadjon a galuskára és mindenhol forró legyen.
Tejföllel és a megsült pörcökkel melegen tálaljuk
No comments:
Post a Comment