Saturday, October 10, 2015

JUHTÚRÓS SZTRAPACSKA

Karakteres ízű, szlovák eredetű étel. Picit macerás az elkészitése, de megéri mert utána, egyedi izű finomságot kapunk.




1 kg krumpli ( sárga, főzni való )
 kb. 40-45 dkg liszt
1 teáskanál só
2 tojás
35 dkg juhtúró ( bryndza )
10 dkg füstölt szalonna
tejföl




Elkészítés:
A szalonnát apróra felkockázzuk, és ropogós-pirosra sütjük. Szürőkanállal kivesszük a megsült pörcöket  és kis tálkába tesszük.
A krumplit meghámozzuk, és a reszelő apró lyukán lereszeljük.  Sózzuk, picit kicsavarjuk.hozzáadjuk a tojásokat, és apránként a lisztet. A krumpli vizességétől függően változhat a  hozzáadott liszt mennyisége. Annyit tegyünk hozzá, hogy a galuska tésztánál  egy picit keményebb tésztát kapjunk-
Lobogó, bő, sós vízbe galuskákat szaggatunk a tésztából, és kifőzzük. Miután a galuskák feljönnek a víz tetejére, még pár percig fózzük azokat  és  kóstolással  gyözöjünk meg, hogy valóban  megfőtt.
Ha a galuska elkészült  hideg vizzel öblitsük le, csöpögtessük le a viztől és helyezzük a szalonna kisült zsirjára  majd  keverjük össze a juhtúróval is. Melegitsük át, hogy a túró teljesen  ráolvadjon a galuskára és mindenhol forró legyen.
Tejföllel  és a megsült pörcökkel melegen tálaljuk

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...