Saturday, April 30, 2016

BÉKEBELI DIÓS TORTA



Ez a torta nagyon finom, és mindenkinek izlik. Nem túl édes, nem túl vajas. A piskóta a málnalekvár a dió pompás összhangra találnak benne. A receptre egy összehajtott zsirpecsétes, kissé  szakadt papircetlin  egy régi szakácskönyvben bukkantam rá.


Tésztához
6 tojás
12 dkg porcukor
12 dkg liszt
1 sütőpor
1 evőkanál rum v. aroma
5 dkg örőlt dió

Krém
3,5  dl tej
3 evőkanál liszt
15 dkg porcukor
2o dkg vaj
1 evőkanál rum v.aroma
25 dkg örőlt dió
1 cs. vaniliáscukor
reszelt citromhéjat

málnalekvár

Feltöröm a tojásokat, és külön választva 2 db. mélyebb tálba teszem. A tojássárgához hozzáteszem a 12 dkg. porcukor felét és a vaniliás cukrot majd habosra keverem. Ezután hozzáteszem a sütőport és a rumot vagy az aromát és végül apránként hozzáadom a lisztet.

A 6 tojásfehérjét a 12 dkg porcukorból megmaradt másik felével és egy csipet sóval összekeverem és kemény habbá verem.
A kemény fehérjehabot pedig összekeverem a lisztes diós keverékkel és sütőpapirral bélelt kb 4o x 3o- as tepsibe öntöm.
19o fokon kb. 25 -30 percig sütjük, vigyázva, hogy a teteje ne égjen meg, ezért kezdésből teritsük le alufóliával.
Ha a tészta megsült pár perc után tegyük sütőrácsra, a tepsiből kiboritva, így az aljáról könnyen, egyben levesszük a sütőpapirt, majd visszaforditjuk, és három egyenlő részre vágjuk, és hűlni hagyjuk.



A krém elkészitéséhez egy kisebb lábasban 3 evőkanál lisztet simára keverek 3,5  dl. tejjel és 2 evőkanál cukorral. Felteszem főzni és felforralom, hogy besürűsödjön. Amíkor a diós pép kihűlt, hozzákeverem a krém többi hozzávalóját és habosra keverem.
Ha a piskota is kihúlt, elkezdhetjük a torta összeálltását.

Az első lapot állitsuk egy szép tálra és az első lapra kenjük finom málnalekvárt és helyezzük a második lapot rá. Erre jön a diós krém majd a harmadik lap és végül az egész tortát vonjuk be a maradék krémmel. Hütőszekrényben egy két óra alatt szépen megszilárdul és összeérik.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...