Wednesday, May 4, 2016

RIZSKOCH FEKETE CSERESZNYE SZÓSSZAL


Rizskoch , rizsfelfújt

A rizskoch a tejberizs felturbózott változata. Elkészitése könnyű és biztos, hogy már dédnagymamáink étlapján is szerepelt .
A kochen (főzni ) szó valószinüleg német eredetről árulkodik, de, hogy valóban német eredetú e , ez csak feltételezés.
Az édesség elkészitése egyszerű a végeredmény pedig igen finom.viszont egy- két órát rá kell szánni az elkészitéséhez. Cserébe egy nagyon kiadós édességet kapunk.
Én most feketecseresznye szósszal tálaltam.



Hozzávalók:

30 dkg rizs

15 dkg kristálycukor

5 tojás

5 dkg vaj

2 evőkanálnyi liszt

1,2 l zsíros tej

1 citrom héja

1 rúd vanília

1 nagy marék mazsola

só 


Elkészitése

Első lépésként tejberizst kell elkészíteni. Egy lábasba tegyünk vizet és a megmosott gömbölyű rizst tegyük fel főni a tűzhelyre. A viz annyi legyen, hogy éppen ellepje a rizst, és főzzuk puhára.


Ha már a víz elfőtt és a rizs nagyjából megpuhult, kezdjük el felönteni a tejjel, apránként, mindig csak annyit adjunk hozzá, amennyit még felvesz, ha már teljesen megpuhult, nem kell hozzá több tej. Vegyük le a tűzről. Az öt tojás sárgáját keverjük el a kikapart vaníliával, tegyük bele a cukrot, lisztet és keverjük el alaposan. Majd reszeljük bele a jó megmosott citrom héját és mazsolát, keverjük el ezekkel is. Az öt tojás fehérjét egy pici sóval verjük kemény habbá, és óvatosan keverjük össze a tojásárgás keverékkel. A sütőt melegitsük fel 2oo fokra.

Közepes tepsiben (amit előtte kivajazunk és zsemlemorzsával megszórunk) egyenletesen elosztjuk és a meleg sütőbe helyezzük.
Sütési idő kb. 4o perc

Cseresznyeszósz: fél kiló méyhütőtt cseresznyét felengedtem, megszórtam fahéjjal  és cukorral majd egy kis edényben túzhelyre tettem. Állandó keverés mellett még a felforráás előtt egy evőkanál,  kis vizben feloldott kukoricakeményitőt öntök  hozzá és addig keverem mig a cseresznyelé  üveges és kissé sürűbb lesz.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...