Rizskoch , rizsfelfújt
A rizskoch a tejberizs felturbózott változata. Elkészitése könnyű és biztos, hogy már dédnagymamáink étlapján is szerepelt .
A kochen (főzni ) szó valószinüleg német eredetről árulkodik, de, hogy valóban német eredetú e , ez csak feltételezés.
Az édesség elkészitése egyszerű a végeredmény pedig igen finom.viszont egy- két órát rá kell szánni az elkészitéséhez. Cserébe egy nagyon kiadós édességet kapunk.
Én most feketecseresznye szósszal tálaltam.
Hozzávalók:
30 dkg rizs
15 dkg kristálycukor
5 tojás
5 dkg vaj
2 evőkanálnyi liszt
1,2 l zsíros tej
1 citrom héja
1 rúd vanília
1 nagy marék mazsola
só
Elkészitése
Első lépésként tejberizst kell elkészíteni. Egy lábasba tegyünk vizet és a megmosott gömbölyű rizst tegyük fel főni a tűzhelyre. A viz annyi legyen, hogy éppen ellepje a rizst, és főzzuk puhára.
Ha már a víz elfőtt és a rizs nagyjából megpuhult, kezdjük el felönteni a tejjel, apránként, mindig csak annyit adjunk hozzá, amennyit még felvesz, ha már teljesen megpuhult, nem kell hozzá több tej. Vegyük le a tűzről. Az öt tojás sárgáját keverjük el a kikapart vaníliával, tegyük bele a cukrot, lisztet és keverjük el alaposan. Majd reszeljük bele a jó megmosott citrom héját és mazsolát, keverjük el ezekkel is. Az öt tojás fehérjét egy pici sóval verjük kemény habbá, és óvatosan keverjük össze a tojásárgás keverékkel. A sütőt melegitsük fel 2oo fokra.
Közepes tepsiben (amit előtte kivajazunk és zsemlemorzsával megszórunk) egyenletesen elosztjuk és a meleg sütőbe helyezzük.
Sütési idő kb. 4o perc
Cseresznyeszósz: fél kiló méyhütőtt cseresznyét felengedtem, megszórtam fahéjjal és cukorral majd egy kis edényben túzhelyre tettem. Állandó keverés mellett még a felforráás előtt egy evőkanál, kis vizben feloldott kukoricakeményitőt öntök hozzá és addig keverem mig a cseresznyelé üveges és kissé sürűbb lesz.
No comments:
Post a Comment