Ennek a mutatós és nagyon finom ételnek az elkészitéséhez, kizárólag friss és még fel nem magzott, zsenge cukkinik a megfelelőek.
A gömbcukkini leginkább töltésre alkalmas. Megtöltésük fantázia kérdése, én úgy gondoltam, hogy a cukkini semleges izéhez a karakteres júhtúró remekül fog menni.
Hozzávalók:
6 db cukkíni ,plusz hagyományos kis cukkinik virággal együtt
kb. 15 dkg előzőleg megfőzőtt árpagyöngye
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma pépesitve
10 dkg friss brzynza vagy feta sajt ( liptai túró )
1 tojás
4 db.olajban eltett száritott paradicsom felapritva
1 csipet só
1 kevés bors
Elöször a tölteléket állitsuk össze. A hagymát vágjuk apróra és üvegesre pároljuk. A már megfőtt árpagyögyöt ( gersli ) tegyük egy tálba, üssük rá a tojást, tegyük rá a megpárolt hagymát, a pépesitett fokhagymát, az apróra vágott száritott paradicsomot, a júhtúrót keverjük össze, izesitsük sóval és örölt borssal.
A töltéshez a gömbcukkini felső kb. 1/5 részét levágjuk – de ne dobjuk el, félretesszük, később ez lesz a töltött gömbünk kalapja. A cukkini belsejét karalábévájóval kiszedjük, ha szükséges felaprítjuk és egy sütőedénybe helyezzük. A kikapart cukkinik belsejét óvatosan besózom.( A liptati turó úgyis elég sós ) A cukkinik belsejébe belakanalazom a tölteléket, ha jól megteltek visszateszem a kalapjukat,és megtöltöm velük a sütőedényt. A cukkinik tetejére vajforgácsot teszek
és 15-18 perc alatt a sütőben készre sütöm.
No comments:
Post a Comment