Saturday, August 6, 2016

GÖMBCUKKINI JÚHTÚRÓVAL ÁRPAGYÖNGGYEL TÖLTVE







Ennek a mutatós és nagyon finom ételnek az elkészitéséhez, kizárólag friss és még fel nem magzott, zsenge cukkinik a megfelelőek.
A gömbcukkini leginkább töltésre alkalmas. Megtöltésük fantázia kérdése, én úgy gondoltam, hogy a cukkini semleges izéhez a karakteres júhtúró remekül fog menni.




Hozzávalók:

6 db cukkíni ,plusz hagyományos kis cukkinik virággal együtt

kb. 15 dkg előzőleg megfőzőtt árpagyöngye

1 hagyma

1 gerezd fokhagyma pépesitve

10 dkg friss brzynza vagy feta sajt ( liptai túró )

1 tojás

4 db.olajban eltett száritott paradicsom felapritva

1 csipet só

1 kevés bors



Elöször a tölteléket állitsuk össze. A hagymát vágjuk apróra és üvegesre pároljuk. A már megfőtt árpagyögyöt ( gersli ) tegyük egy tálba, üssük rá a tojást, tegyük rá a megpárolt hagymát, a pépesitett fokhagymát, az apróra vágott száritott paradicsomot, a júhtúrót keverjük össze, izesitsük sóval és örölt borssal.

A töltéshez a gömbcukkini felső kb. 1/5 részét levágjuk – de ne dobjuk el, félretesszük, később ez lesz a töltött gömbünk kalapja. A cukkini belsejét karalábévájóval kiszedjük, ha szükséges felaprítjuk és egy sütőedénybe helyezzük. A kikapart cukkinik belsejét  óvatosan besózom.( A liptati turó úgyis elég sós ) A cukkinik belsejébe belakanalazom a tölteléket, ha jól megteltek visszateszem a kalapjukat,és megtöltöm velük a sütőedényt. A cukkinik tetejére vajforgácsot teszek
és 15-18 perc alatt a sütőben készre sütöm.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...