Thursday, February 16, 2017

MACESZ GOMBÓC, MATZO BALLS





Aranyló finom meleg leves és benne macesz gombóc. Hüvős, ködös, influenzás időszakban a meleg leves evvel a finom levesbetéttel akár orvosságként is müködik.

Egy két tipp, hogy jó legyen:
Ha lapokban vesszük a maceszt, darájuk meg.Ahány tojás, annyi kanál libazsír és annyi evőkanál víz.
Finomabb libazsirral, de az olaj is megteszi.
Viz helyett jó a leves leve is.
Nem szabad sokáig keverni, mert kemény lesz.
A maceszlisztet óvatosan adagoljuk, mert a nedvesség hatására megduzzad.
Kisebb golyók, kb. golf vagy ping pong labda méretűek készitése a jobb, hiszen a főzés közben jócskán megnőnek a gombócok
A gombocókat hideg vizes, vagy olajos kézzel formázzuk meg, igy nem raganak azok a kezünkhöz.
Ha lapokban vesszük a maceszt, daráljuk meg




Hozzávalók:

 kb.12 dkg maceszliszt
libazsir vagy olaj
2 tojás
2 g törött bors
zöld petrezselyem

viz

Tálba tegyünk a 2 tojást, 2  evőkanál libazsírt  2 evőkanál levest és egy csipet sót és az apróra vágott petrezselymet, jól keverjük össze.
Ezután , lassan adagolva tegyünk annyi  maceszlisztet hozzá amennyit  felvesz, majd  összekeverjük, de nem keményre, kb galuska tésztának megfelelőre.  Egy óra pihentetés következik. Vizes vagy olajos   kézzel kis gombócokat formázunk és a  forrásban lévő  levesbe teszük. Kb  fél óra alatt megpuhulnak.
A gombocókhoz adhatunk kevés őrölt szerecsendiót és őrölt gyömbért is
 






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...