Kedvencünk a csalamádé, mert sokféle finomság van benne. Én hagymát, kisebb saláta uborkákat, sárga paprikát, kápia paprikát, csőves erős paprikát, fejeskáposztát zöldparadicsomot választottam hozzá.
Lehet még beletenni sárgarépát, kis chili paprikát, kis zöld dinnyét, bébi cukkinit stb.
A legnagyobb munka a zöldségek felvágása, de ebben a gép zöldségszeletelője tud segitséget adni.
Roppanóságát a borkén adja, melyet élelmiszerüzletekben lehet kapni és amit én az eredeti receptben szereplő szalicil kiváltasa miatt választottam.
Hozzávalók:
1.5 kg fejes káposzta
1.5 kg paprika
1 kg uborka
0.5 kg vöröshagyma
Ízeisíők:
2 dl ecet (10 %-os)
2 dl ecet (10 %-os)
7 dkg só
40 dkg cukor
1 kávéskanál borkén
1 kávéskanál citromsav
3 db babérlevél
1 ek fekete bors (szemes)
Elkészítés:
A megtisztított zölsdégeket vékonyra felszeleteljük. Az uborkát nagyon jól kell megmosni.- nem kell megpucolni, csak egyszerűen uborkaszeletelőn le kell gyalulni. Ha igazán mutatós üvegeket szeretnénk eltenni télire, vegyünk színes paprikákat: pirosat, sárgát, sárgarépát
A felaprított zöldségeket tegyük egy nagy tálba. Az ízesítőket egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd alaposan keverjük össze. A babérlevelet törjük apró darabokra. Az egészet állni hagyjuk kb. 4-6 órát, ezalatt levet ereszt.
Én teszek hozzá egész borsot és koriandermagot, melyeket az üvegek aljára teszek, és erre helyezem a beízesített több órát állt zöldségeket.
Végül az előre előkészített üvegeket jól megtöltjük az összeért zöldségekkel, felöntjük a levével, és lezárjuk. Ebből az adagból kb. 6 db 8 decis üveg tölthető meg.
Forrás Kozak Brigitta
40 dkg cukor
1 kávéskanál borkén
1 kávéskanál citromsav
3 db babérlevél
1 ek fekete bors (szemes)
Elkészítés:
A megtisztított zölsdégeket vékonyra felszeleteljük. Az uborkát nagyon jól kell megmosni.- nem kell megpucolni, csak egyszerűen uborkaszeletelőn le kell gyalulni. Ha igazán mutatós üvegeket szeretnénk eltenni télire, vegyünk színes paprikákat: pirosat, sárgát, sárgarépát
A felaprított zöldségeket tegyük egy nagy tálba. Az ízesítőket egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd alaposan keverjük össze. A babérlevelet törjük apró darabokra. Az egészet állni hagyjuk kb. 4-6 órát, ezalatt levet ereszt.
Amire vigyázni kell:
Csak tiszta üvegekbe tegyük a savanyúnak valót. Ha megkóstolnánk a savanyú által eresztett levet, a
kanállal, amivel kóstoltunk, már véletlenül se nyúljunk a zöldséghez mert elromlik.
A só, amit rászórunk nem legyen jódozott só, mert elrontja a savanyúnak valót.
Én teszek hozzá egész borsot és koriandermagot, melyeket az üvegek aljára teszek, és erre helyezem a beízesített több órát állt zöldségeket.
Végül az előre előkészített üvegeket jól megtöltjük az összeért zöldségekkel, felöntjük a levével, és lezárjuk. Ebből az adagból kb. 6 db 8 decis üveg tölthető meg.
Forrás Kozak Brigitta
No comments:
Post a Comment