Wednesday, October 23, 2019

SŰTŐTÖK LEVES KURKUMÁVAL ÉS TEJSZINNEL


HOZZÁVALÓK

1 db sütőtök, ha kicsi, vagy fél sütőtök kb 1- 1/5 kg
1 fej  hagyma vagy fél szál póréhagyma
kb.5 dkg vaj
szerecsendió
örölt bors
1 kk kurkuma ( turmeric )
citromlé izlés szerint
1 dl tejszín


A sütőtököt kisebb darabokra vágom és sütőpapirral bélelt tepsiben, atanybarnára sütöm. Ez azért szükséges, mert igy az ize jobban karamellizálodik, karakteresebb lesz a sütéstől.
Amig a tök sül, a hagymát apróra vágom  és a vajon megpárolom,  A hagymás keverékre ráteszem a héjától megtisztitott tököt, felöntöm zöldség vagy húsalaplével és pépesitem. Belekeverem a kurkumát és a szerecsendiót, sózom, borsozom és a tök édességének ellensúlyozására izlés szerinit citromlével izesitem. Legútoljára beleteszem a tejszint forralok egyet rajta és tálalható. Piritott tökmag, olivaolaj  valamint különböző magvak jöhetnek rá.  A burgonya nem vélentlenül nem szerepel a hozzávalókban, én a krémlevesekbe nem haszálok burgonyát, a sürősségét a hozzádaott  alaplé mennyiségével  állitom be.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...