Thursday, October 3, 2019

ZÖLDBAB HIDEGEBB NAPOKRA


Zöldbab imádók lévén most először megpróbáltam télre átmenteni egyik kedvencünket a sárga szinű zöldbabot.
Nagyon egyszerű  a recept és remélem sikerülni fog az első kisérletem.




3 kg zöldbab
Víz (amennyi ellepi)  ez kb 4 liter
5 ek ecet (ízlés szerint (10 %-os))
2 teáskanál só
1 csipet cukor

 


Az üvegeket  tisztára mossuk és jól leszáritjuk. A zöldbabot mosás, majd a két végének a levágása után 2-3 cm-es darabokra vagdossuk.  Fazékba tegyük és  annyi hideg vizet engedünk rá, amennyi ellepi. A sót adjuk hozzá, és  a babot kb. 4 percig forraljuk, majd lé nélkül a forró üvegekbe szedjük.
A levet megízesítjük ecettel, majd a csipet cukorral, és felforraljuk majd  forrón a babos  üvegekbe öntjük és lezárjuk. Vigyázzunk, hogy ne lőgjon ki a bab, teljesen lepje el a viz.
Azért, hogy tartósitsuk szükség van hőkezeléses, csirátlanitási eljárásra.
Magasabb falú edénybe konyharuhát vagy  újságpapírt tegyünk, erre rakjuk az üvegeket. Vizet engedünk rá, annyit, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd az edényt melegíteni kezdjük a tűzhelyen. Amikor az üvegek körül lévő viz  forrni illetve gyöngyözni  kezd, innentől 1o perc és már kész is a csirátlanitási idő. 
A babos üvegeket a forró vizből védőkesztyüvel kivesszük és takaróval letakart helyre tesszük és addig hagyjuk ott, amig magától kihűl. Utána a végleges helyére tesszük.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...