Nagyon egyszerű a recept és remélem sikerülni fog az első kisérletem.
3 kg zöldbab
Víz (amennyi ellepi) ez kb 4 liter
5 ek ecet (ízlés szerint (10 %-os))
2 teáskanál só
1 csipet cukor
Az üvegeket tisztára mossuk és jól leszáritjuk. A zöldbabot mosás, majd a két végének a levágása után 2-3 cm-es darabokra vagdossuk. Fazékba tegyük és annyi hideg vizet engedünk rá, amennyi ellepi. A sót adjuk hozzá, és a babot kb. 4 percig forraljuk, majd lé nélkül a forró üvegekbe szedjük.
A levet megízesítjük ecettel, majd a csipet cukorral, és felforraljuk majd forrón a babos üvegekbe öntjük és lezárjuk. Vigyázzunk, hogy ne lőgjon ki a bab, teljesen lepje el a viz.
Azért, hogy tartósitsuk szükség van hőkezeléses, csirátlanitási eljárásra.
Magasabb falú edénybe konyharuhát vagy újságpapírt tegyünk, erre rakjuk az üvegeket. Vizet engedünk rá, annyit, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd az edényt melegíteni kezdjük a tűzhelyen. Amikor az üvegek körül lévő viz forrni illetve gyöngyözni kezd, innentől 1o perc és már kész is a csirátlanitási idő.
Azért, hogy tartósitsuk szükség van hőkezeléses, csirátlanitási eljárásra.
Magasabb falú edénybe konyharuhát vagy újságpapírt tegyünk, erre rakjuk az üvegeket. Vizet engedünk rá, annyit, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd az edényt melegíteni kezdjük a tűzhelyen. Amikor az üvegek körül lévő viz forrni illetve gyöngyözni kezd, innentől 1o perc és már kész is a csirátlanitási idő.
A babos üvegeket a forró vizből védőkesztyüvel kivesszük és takaróval letakart helyre tesszük és addig hagyjuk ott, amig magától kihűl. Utána a végleges helyére tesszük.
No comments:
Post a Comment