Zsenge, friss, édes és nem mélyhűtőizű, igazi kora nyári finomság.
A levest nem rántom be, mert a zöldségek izét szeretnénk élvezni, nem a rántást.
l kg. zöldborsó
3 db sárgarépa
1-2 fehérrépa
1 nagyobb hagyma
petrezselyem apritva
só
olaj
A grízgaluskához:
1 nagyobb tojás
búzadara
2 evőkanál olaj
só
Elkészítés:
Kevés olajra dobom a megtisztított, felkarikázott zöldségeket, a megmosott borsót és az egészben hagyott, megtisztított hagymát, az összevágott petrezselymet. Picit fonnyasztom, párolom őket, majd felötnöm vízzel, és sózom.
Közben elkészítem a grízgaluskát:: a tojást felütöm egy kisebb tálba, hozzáteszem a két evőkanál olajat, sót, majd annyi grízt teszek bele, hogy sűrű , de nem kemény tésztát kapjak. Állni hagyom, míg fő a leves. Fontos, hogy ne legyen túl sok a dara a galuskában,, mert állás közben megkeményedik, viszont egy kis idő mégis kell, hogy a griz megdagadjon benne.
Amikor már megpuhultak a zöldségek, teáskanállal a levesbe kanalazom a galuskát, ami főzés közben megdagad.
Ha a galuska a levest magába szivja, úgy pótolni kell egy kis vizzel.
No comments:
Post a Comment