Sunday, May 31, 2015

ZSENGE ZÖLDBORSÓLEVES GRIZGALUSKÁVAL

Zsenge, friss, édes és nem mélyhűtőizű, igazi kora nyári finomság.
A levest nem rántom be, mert a zöldségek izét szeretnénk élvezni, nem a rántást.

Hozzávalók:
l kg. zöldborsó
3 db sárgarépa
1-2 fehérrépa
1 nagyobb  hagyma
petrezselyem apritva

olaj





A grízgaluskához:
1 nagyobb tojás
búzadara
2 evőkanál olaj

Elkészítés:
Kevés olajra dobom a megtisztított, felkarikázott zöldségeket, a megmosott borsót és az egészben hagyott, megtisztított hagymát, az összevágott petrezselymet. Picit fonnyasztom, párolom őket, majd felötnöm vízzel, és sózom.
Közben elkészítem a grízgaluskát:: a tojást felütöm egy kisebb tálba, hozzáteszem a két evőkanál olajat, sót, majd  annyi grízt teszek bele, hogy sűrű , de nem kemény tésztát kapjak. Állni hagyom, míg fő a leves. Fontos, hogy ne legyen túl sok a dara a galuskában,, mert állás közben megkeményedik, viszont egy kis idő mégis kell, hogy a griz megdagadjon benne.
Amikor már megpuhultak a zöldségek, teáskanállal a levesbe kanalazom a galuskát, ami főzés közben megdagad.
Ha a galuska a levest magába szivja, úgy pótolni kell egy kis vizzel.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...