A tölgylevelű saláta az egyik legszebb formájú salátaféle, amely igazán egyedivé varázsolja az ételeinket. A növény neve is mutatja, hogy levelei a tölgyfa leveleire hasonlít, színe a vörösesbarna és a világoszöld árnyalataiban tündököl. Levelei selymesek, nem vastagok.
Állaga a fejes salátáéhoz hasonlít, de sokkal tömörebb. Egy napnál tovább ne tároljuk. Íze erőteljes, kissé diós aromával rendelkezik. Ideális salátakeverékekhez, illetve ételek díszítésre is.
Hozzávalók a tésztához:
8 tojás
2-3 dl. tejföl
5 dkg vaj
só, ízlés szerint
5 dkg vaj
só, ízlés szerint
Egy nagyobb méretű lábasba készitsünk fel vizet forrni. Két tojást kevejrünk el kb. fél deci hideg vízzel, majd tegyük hozzá a sót és a lisztet.
Lazán dolgozzuk össze, nem kell túlzásba vinni a kevergetést, mert csak tönkremegy a tészta.
Ezután tegyük bele a forrásban lévő sós vízbe - galuskaszaggatóval.
Addig kell főzni, amíg a tészta fel nem jön a víz tetejére. Ne egyszerre főzzük meg, inkább kisebb adagonként, hogy ne ragadjon össze.
Ha kész, szűrjük le. A vajat tegyük egy nagyobb serpenyőbe, és ebbe helyezzük bele a galuskát. Egy tálba üssük fel a megmaradt tojásokat, sózzuk, és tegyünk hozzá min. 2 dl. tejfölt, és jól keverjük össze, nehagyjunk benne csomókat. Öntsük a serpenyőben lévő galuskákra , és süssük át, de nem kell teljesen, mert a tűzről levéve a tészta a hőtől úgyis szilárdul még. Melegen tálaljuk.
Addig kell főzni, amíg a tészta fel nem jön a víz tetejére. Ne egyszerre főzzük meg, inkább kisebb adagonként, hogy ne ragadjon össze.
Ha kész, szűrjük le. A vajat tegyük egy nagyobb serpenyőbe, és ebbe helyezzük bele a galuskát. Egy tálba üssük fel a megmaradt tojásokat, sózzuk, és tegyünk hozzá min. 2 dl. tejfölt, és jól keverjük össze, nehagyjunk benne csomókat. Öntsük a serpenyőben lévő galuskákra , és süssük át, de nem kell teljesen, mert a tűzről levéve a tészta a hőtől úgyis szilárdul még. Melegen tálaljuk.
No comments:
Post a Comment