Sunday, May 31, 2015

TOJÁSOS NOKEDLI, TÖLGYFALEVÉL SALÁTÁVAL

Abszolút tavaszi, kora nyári fogás a zsenge salátával kínált tojásos nokedli. A most hozzá választott tölgylevelű salátával nagyon illettek egymáshoz

A tölgylevelű saláta az egyik legszebb formájú salátaféle, amely igazán egyedivé varázsolja az ételeinket. A növény neve is mutatja, hogy levelei a tölgyfa leveleire hasonlít, színe a vörösesbarna és a világoszöld árnyalataiban tündököl. Levelei selymesek, nem vastagok.
Állaga a fejes salátáéhoz hasonlít, de sokkal tömörebb. Egy napnál tovább ne tároljuk. Íze erőteljes, kissé diós aromával rendelkezik. Ideális salátakeverékekhez, illetve ételek díszítésre is.

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg finomliszt
8 tojás
2-3 dl. tejföl
5 dkg vaj
só,  ízlés szerint




Egy nagyobb méretű lábasba készitsünk  fel vizet forrni. Két tojást kevejrünk  el kb. fél deci hideg vízzel, majd  tegyük  hozzá a sót és a lisztet.
Lazán dolgozzuk  össze, nem kell túlzásba vinni a kevergetést, mert csak tönkremegy a tészta. 
Ezután tegyük bele a forrásban lévő sós vízbe - galuskaszaggatóval.

 Addig kell főzni, amíg a tészta fel nem jön a víz tetejére. Ne egyszerre főzzük  meg, inkább kisebb adagonként, hogy ne ragadjon össze.

Ha kész, szűrjük le. A vajat  tegyük  egy nagyobb serpenyőbe, és ebbe helyezzük bele a galuskát. Egy tálba üssük fel a megmaradt tojásokat, sózzuk, és tegyünk hozzá min. 2 dl. tejfölt, és jól keverjük össze, nehagyjunk benne csomókat. Öntsük a serpenyőben lévő galuskákra , és süssük  át, de nem kell teljesen, mert a tűzről levéve a tészta  a  hőtől úgyis szilárdul  még.  Melegen tálaljuk.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...