Arrancheras néven hivták a kezdetekben Mexikóban.
Aztán ez az étel, amit az Amerika déli részein dolgozó mexicói marhapásztorok készitettek, olcsó húsokból, nevet változtatott és megkapta a fajitas (ejtsd: fá'hítász) nevet.
Elöször csak vásárokon, fesztiválokon, rodeókon volt kapható , a kezdetekben nyesedékhúsokból készült étel. Ami végül bevonult az éttermekbe. Népszerúségét elősegitették a házaknál egyre jobban elterjedő grillsütők, és a marinált hús kellemes ize.
A fajita illetve többes számban fajitas-t az amerikai etnikai olvasztótengely teszi elöször az amerika asztaikra, majd innen Texasból a Mexikó határán húzódó Rio Grande folyó völgyéből terjed tovább a Tex-Mex ételek népszerúsége.
A Fajtas marinált húsból: marha, sertés, vagy csirkehúsból készülhet.. Én a csirkét választottam.
A Fajitast (ejtsd Fahitast ) egyszerü elkésziteni, gyorsan kész és cserébe remek, kissé pikáns,finom izt kapunk.
Hozzávalók a pácléhez:
2 csirkemell
1 narancs leve
2 lime leve
4 evőkanal oliva olaj
2 gerezd fokhagyma pépesitve
¼ teáskanál
füstölt paprikapor
fél csokor osszevágott cilantro levél (koriander zöldje)
1 teáskanál római
kömény (nem azonos a köménymaggal )
izles szerint só
bors
Más hozzávalók:
1 piros kaliforniai paprika
1 zöld és 1 sárga
kalforniai paprika
1 nagy hagyma vekonyra
szálasra vagva
6- 8 tortilla lap
Vágjuk fel a lebőrözött
csirkemelleket nem túl vékony csikokra, es tegyük egy mélyebb tálba. Csavarjuk rá a narancs és a lime- ok levét, adjuk hozzá a
pépesitett fokhagymát, a füstölt paprikát, az összevágott
cilantro levelet, sót és borsot, olajat ,keverjuk össze és tegyük hütőbe
kb. egy órára, hogy marináljuk.
Vegyük ki a hütőből a
tálat , egy serpenyőben melegitsünk fel kevés olajat és a lecsöpögtetett
csirkét tegyük rá, és addig süssük, míg a levét
elpárologtatja, és közben mindig keverjük meg, hogy le ne égjen.
Ha elkészült a csirke
vegyük ki, tegyük egy tányérra és öntsünk a serpenyőbe
megint pici olajat melyen az előzöleg szálasra felvágott
hagymát és a vékony csikokra felvágott paprikákat
erős tüznél, állandó keverés
mellett pároljuk, míg a paprika kicsit üveges szinü lesz. Ha kész tegyük bele a már kész csirkét és melegitsük át a paprikás hagymával.
Most már csak a torlilla lapok felmelegitése van hátra, serpenyőbe tegyünk pici olajat és a tortillák mindkét oldalát melegitsük át.
Az ételt forrón tálaljuk.
Elkészitése nem bonyolult itt megnézheted
Az ételt forrón tálaljuk.
Elkészitése nem bonyolult itt megnézheted
No comments:
Post a Comment