Sunday, November 4, 2012

CSIRKE FAJITAS



Arrancheras néven hivták a kezdetekben Mexikóban.
Aztán ez az étel, amit az Amerika déli részein dolgozó mexicói marhapásztorok készitettek, olcsó húsokból, nevet változtatott és megkapta a fajitas (ejtsd: fá'hítász) nevet.

Elöször csak vásárokon, fesztiválokon, rodeókon volt kapható , a kezdetekben nyesedékhúsokból készült étel. Ami végül bevonult az éttermekbe. Népszerúségét elősegitették a házaknál egyre jobban elterjedő grillsütők, és a marinált hús kellemes ize.
A fajita illetve többes számban fajitas-t az amerikai etnikai olvasztótengely teszi elöször az amerika asztaikra, majd innen Texasból a Mexikó határán húzódó Rio Grande folyó völgyéből terjed tovább a Tex-Mex ételek népszerúsége.



A Fajtas marinált húsból: marha, sertés, vagy csirkehúsból készülhet.. Én a csirkét választottam.
A Fajitast (ejtsd Fahitast ) egyszerü elkésziteni, gyorsan kész és cserébe remek, kissé pikáns,finom izt kapunk.



Hozzávalók  a pácléhez:

2 csirkemell
1 narancs leve
2 lime leve
4 evőkanal oliva olaj
2 gerezd fokhagyma pépesitve
¼ teáskanál füstölt paprikapor
fél csokor osszevágott cilantro levél (koriander zöldje)
1 teáskanál római kömény (nem azonos a köménymaggal )
izles szerint só
bors

Más hozzávalók:
1 piros kaliforniai paprika
1 zöld és 1 sárga kalforniai paprika
1 nagy hagyma vekonyra szálasra vagva
6- 8 tortilla lap


Vágjuk fel a lebőrözött csirkemelleket  nem túl vékony csikokra, es tegyük egy mélyebb tálba. Csavarjuk rá a narancs és a lime- ok levét, adjuk hozzá a pépesitett fokhagymát, a füstölt paprikát, az összevágott cilantro levelet, sót és borsot, olajat ,keverjuk össze és tegyük hütőbe kb. egy órára, hogy marináljuk.
Vegyük ki a hütőből a tálat , egy serpenyőben melegitsünk  fel kevés olajat és a lecsöpögtetett csirkét tegyük rá, és addig süssük, míg a levét elpárologtatja, és közben mindig keverjük meg, hogy le ne égjen.
Ha elkészült a csirke vegyük ki, tegyük egy tányérra és öntsünk a serpenyőbe megint pici olajat melyen az előzöleg szálasra felvágott hagymát és a vékony csikokra felvágott paprikákat


erős tüznél, állandó keverés mellett pároljuk, míg a paprika kicsit üveges szinü lesz. Ha kész tegyük bele a már kész csirkét és melegitsük át a paprikás hagymával.
Most már csak a torlilla lapok felmelegitése van hátra, serpenyőbe tegyünk pici olajat és a tortillák mindkét oldalát melegitsük át.
Az ételt forrón tálaljuk.
Elkészitése nem bonyolult itt megnézheted

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...