Ez a pogácsa azért is finom, mert a fehérbor hozzáadása, könnyebbé teszi a tésztáját.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
0,5 dl tej
3 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
20 dkg tepertő
10 dkg vaj, vagy margarin
1 pohár tejfől
1/2 dl fehérbor
1 tojássárgája
2 mokkáskanál só
örölt bors
Elkészítés:
A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztot és felfuttatjuk. A tepertőt ledaráljuk. A lisztet átszitáljuk, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztot, a tejfölt, egy mokkáskanál sót, a bort és összedolgozzuk. (Ha a tészta túl kemény lenne tejjel vagy tejföllel lazítjuk.) Rugalmas, könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, kicsit sózzuk, borsozzuk, felcsavarjuk, és téglalap alakúra kinyújtjuk és hajtogatjuk. A tésztát harmadokra osztjuk, és a két szélső oldalt a középsőre hajtjuk, majd a bal-, aztán a jobboldalt hajtjuk a középsőre. Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük. A harmadik pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tetejét bekockázzuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapiros tepsibe tesszük, tetejüket a tojássárgával megkenjük, kb. 15-20 percet hagyjuk még kelni. Majd forró sütőben 220 fok 15-20 perc alatt világos pirosra sütjük.
No comments:
Post a Comment