Ne ijedjünk meg a kenyérsütéstől, nem egy
ördöngösség, hiszen öseink instant élesztő, digitális mérleg,
kenyérsütő, hőlégkeveréses sütő és egyéb kütyük nélkül
is sütögettek kenyeret. Ha mi magunk sütünk kenyeret nem csak
pénzt spórolunk és adalékmentes ételt eszünk hanem látjuk a
csodát, amit egy megkelt, megsütött kenyér látványa nyújt.
Orrunk megtelik a sülő kenyér illatával, hallhatjuk a kenyér
hangját, amikor kivesszük a sütőből és megrepedezik a héja.
Érdekes élmény.Csak az első lépés nehéz a többi megy magától.
Mielött eltervezem a kenyérsütési napot, elötte
két nappal fogok egy kisméretü tálat és a kezemmel fél maroknyi
lisztet szórok bele és annyi kézmeleg vizet, hogy az ujjammmal meg
tudjam forgatni a masszát, és lefedem. A konyhapulton hagyom.
Másnap ismét hozzáadok lisztet ( úgy 2o dkg- nyi legyen összen
)és vizet, most teszek hozza egy késhegynyi száritott élesztőt
,összekeverem és letakarom, szintén szobahömérsékleten tárolom.
Ez lesz a kovász, ami akkor jó ha kicsit savanykás szagú, és a
tetején buborékos. Kovász készithetünk úgy is, hogy a már kész
kenyértésztából lecsipünk egy kicsit, ezt hütőben tároljuk,
felhasználás előtt pedig szobahőmérsékleten készitjük elő.
Ezt öregtésztának hivják.
Én a kovászt két napig érlelem.
A harmadik nap sütöm meg a kenyeret. A recept, ami alapján készitettem itt
No comments:
Post a Comment