Tuesday, September 25, 2012

TÜRÓS MÁKTORTA vagy MÁKOS TÚRÓTORTA

A mák és a túró találkozása ez a sütemény,nagyon finom izekkel. Nagy kedvenc.

Mákos túrótorta hozzávalói:
Tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg Ráma
7,5 dkg porcukor
1 tojás
½ citrom reszelve
1 cs. vaníliás cukor
pici só
Máktöltelék:
5o dkg darált mák
5 dl tej
izlés szerint cukor
10 dkg mazsola
½ citrom reszelt héja
fahéj
piskótamorzsa
Túrótöltelék:
75 dkg túró
7,5 dkg vaj
3 evőkanál étkezési keményítő vagy vaniliás pudingpor
2 egész tojás + 2 tojás szétválasztva
cukor ízlés szerint (10-15 dkg)
1 csomag vaniliás cukor
1 citrom héja + leve
10 dkg mazsola
rum
pici só
A tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrok és 1-2 órára a hűtőszekrénybe teszem pihenni.
A mák hozzávalóit összeforralom és annyi összemorzsolt babapiskótát, keverek hozzá, amennyitől kenhető állagú lesz. Hagyom hűlni.
A túrókrémhez a két tojássárgáját kikeverem a vajjal , vaniliás cukorral és a citrom héjával habosra. Hozzáadjuk a másik két egész tojást, a túrót amibe vagy a keményitőt vagy a pudingport is egyenletesen belekeverjük.A másik két tojás fehérjéből kemény habot verünk és lazán hozzákeverjük a túrós masszához. Utoljára a rumban áztatott mazsolát keverem hozzá. Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját kibélelem sütőpapírral és a tészta 2/3-át kinyújtom. Úgy bélelem vele ki a formát, hogy az oldalára is jusson. Villával megszurkálom és belesimítom a mákot, erre pedig a túrókrémet helyezem.
Előmelegitett 175 °C-os sütőben addig sütöm, míg a teteje megpirul, tüpróbával ellenőrzömm ezt, kb. 1 óra időtartam.
Ha a torta megsült , a közepe még lehet egy kicsit remegős, de mire kihül, megkeményedik.
Megjegyzés: az amerikai túró folyékony le kell csepegtetni, és ha még még mindig nagyon folyós még egy plusz csomag vanilias pudingport is tehetünk bele.
Máktölteléknek Poppy Seed Cake &Pastry Fillinget használtam, evvel nem volt teendőm, hiszen minden benne van már.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...