Tuesday, September 25, 2012

SZILVÁS GOMBÓC

Divat ide, gasztro újitások oda a szilvásgombóc töretlen népszerüségnek örvend.
Nálunk nagyon a topon van.Egyszerüen imádjuk.

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg krumpli
12,5 dkg liszt
kb 2.5 dkg vaj
1 tojássárgája
A töltelékhez:
kb. 15 kimagozott szilva
kb. 10 dkg zsemlemorzsa
vaj vagy olaj
fahéj
porcukor

Elkészítés:

A burgonyát ( én Yukon Gold burgonyát használtam és közepes nagyságúakat választottam) megmossuk és héjastól puhára fözzük. Ha kész meghámozzuk és krumplinyomón átnyomjuk.
Összegyúrjuk a liszttel és 2,5 dkg olvasztott vajjal, a tojássárgával, picit megsózzuk. Ha túl lágy a tésztánk, tehetünk hozzá egy kevés lisztet, ha kemény, akkor vajat.
Nyújtófával kisodorjuk, négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepébe egy egész kimagozott vagy a szilva nagyságától függően fél, vagy negyed kimagozott szilvát teszünk, amit elözöleg fahéjas porcukorban jól megforgattunk. Gombócokká formáljuk. Forró sós vízben kifőzzük. Ha a gombócok feljönnek a viz felszinére, akkor óvatosan szürőkanállal kiveszük a megfőtt gombócokat ,és a közben a vajon vagy olajon aranysárgára pirított zsemlemorzsában meghempergetjükTálaláskor fahéjas porcukorral megszórjuk.

Megjegyzés: Egy alkalommal sok szilva megmaradt, ami nem fért a gombocókban, így született meg az újitás, azóta a gombocók mellé, külön is szervirozok szilvát, amit elözőleg kevés cukorral , sok fahéjjal kicsit átfőzök és langyosan a gombócok mellé kinálom.
A szilva mellé egy két szem mazsolát is tehetünk, nagyon jó izü kombinációt ad a szilvával.
Zsemlemorzsa helyett darált, porcukorral elkevert , mákban hempergetve is nagyon finom.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...