A napokban kedvem támad egy finom
békebeli süteményre, igy esett a választásom a kuglófra, amit nagyon szeretek.
Jó választás volt, mert a kuglóf elkészitése nem volt, nehéz, az ize pedig kiváló.
Vajon miért nem kaphatók mostanában ezek a régi finomságok, a kuglóf, az indiáner, a sarokház?
Jó választás volt, mert a kuglóf elkészitése nem volt, nehéz, az ize pedig kiváló.
Vajon miért nem kaphatók mostanában ezek a régi finomságok, a kuglóf, az indiáner, a sarokház?
Kuglóf Gerbeaud
Hozzávalók:-130 g. vaj vagy margarin
- 250 g cukor
- 4 tojás
- 1 citrom héja
- 1 dl tej
- 300 g liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 1 evőkanál kakaó
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a 4 tojás sárgáját és a tejet. Jól összekeverjük. Kemény habbá verjük a 4 tojás fehérjét, egy másik tálban összekeverjük a lisztet és a sütőport, majd a tojáshabot a vajas masszához adjuk és rászórjuk a sütőporos lisztet. Ezután az egészet fakanállal nagy keverő mozdulatokkal lazán összedolgozzuk. A massza 1/3-át külön vesszük , ehhez jön a kakaó, a másik felébe mehet a citromhéj reszelve.
Kivajazott formába öntjük, először a “fehér”, majd a kakós tésztát, cakkozzuk késsel, hogy márványos legyen. ha nagyon ragacsos a tészta, egy kis tejjel lazíthatjuk, de vigyázva csak.
160 fokon sütjük egy kerek óráig, de figyeljünk mert elfordul, hogy már 3/4 óra után a tűpróba szerint is kész.
Ha kihűlt, borítsuk rácsra és vastagon szitáljunk rá porcukrot, egy forró füszeres kakaóval remek
párositás hideg napokon.
Forrás. zsekonyhaja.cafeblog.hu alapján ,Vámos Endréné Dr. Vigyázó Lilly Generációk szakácskönyve
No comments:
Post a Comment