Hozzávalók:
6o dkg eper, pár szép szem ebből félretéve
1 nagy csomag babapiskota
fél doboz sürü yoghurt ( itt, ez Greek all natural ) kb 34o g
fél doboz mascarpone krém ( Trader Joe’s ) kb.
10O g
rum vagy naracslikőr a locsoláshoz
2 csomag vaniliás cukor
citromlé egy evőkanál
porcukor izlés szerint
A görög yoghurtból és a mascarponébol a
keverőgépben krémet készitünk, én nem gelatint használok a
besüritéshez, hanem agar-agar nevü hináralapu zselésitőt. Így
mellőzöm az állati csontokból főzőtt gelatin használaltát. Az
agar-agarból egy púpozott teáskanálnyit használok, plusz
vaniliás cukrot, citromlét és az elektromos gépppel jól
összekeverem.
A krémet gondolatban osszuk
ketté, mégpedig úgy, hogy az első rétegre kevesebb a felső
befejező rétegre több krém juthasson, ezzel leplezve a torta
göröngyeit.
Vegyünk elő egy tortakarikát és helyezzük arra a tálra, amin a süteményt felszolgáljuk.
Vegyük ki a karika alját, hogy csak a tortaperem
maradjon a tányéron.
A piskotákat darabonként helyezzük a karika
beljesébe, amíg tudjuk egészben, ha már nem, addig törjünk
darabokat, amíg a lyukakat teljesen be nem fedi, es egyöntetú
réteget nem képez.
Melegitsünk savanykás lekvárt pld. baracklevárt
egy kis edényben, öntsük fel egy picit vizzel, keverjük el , hogy
hig legyen, és locsoljuk meg a piskoták tetejét, ezt
kiegészithetjük egy kis rummal is.
Ezután a lapravágott eperréteg következik, utána
a kisebbik adag yoghurtos krém, majd újabb piskota réteg. Az
eljárás ugyanaz, mint az alsó rétegnél erre yoghurt krém jön,
és a krémet igyekszem egyenletesen elteriteni a tetején Most
jönnek a félretett szép eperszemek melyeket a tetejére teszünk
izlésesen elrendezésben.
A sütemény jó ha áll a hütőben,legalább három órát az elfogyasztás előtt.
Én elöző nap készitem, így összeérnek az izei.
A leirás hosszabb ideig tart, mint elkésziteni ezt a finomságot., nyári napokon sütő bekapcsolás nélküi édesség. Más friss, vagy fagyasztott gyümölcsökkel is müködőképes.
No comments:
Post a Comment