Friday, October 5, 2012

HÓDITÓ EPERTORTA

A hóditó epertorta yoghurttal készül, sütni nem kell, ezenkivül finom és mutatós. Tuti befutó!


Hozzávalók:

6o dkg eper, pár szép szem ebből félretéve

1 nagy csomag babapiskota

fél doboz sürü yoghurt ( itt, ez Greek all natural ) kb 34o g

fél doboz mascarpone krém ( Trader Joe’s ) kb. 10O g

rum vagy naracslikőr a locsoláshoz

2 csomag vaniliás cukor

citromlé egy evőkanál

porcukor izlés szerint

 
A görög yoghurtból és a mascarponébol a keverőgépben krémet készitünk, én nem gelatint használok a besüritéshez, hanem agar-agar nevü hináralapu zselésitőt. Így mellőzöm az állati csontokból főzőtt gelatin használaltát. Az agar-agarból egy púpozott teáskanálnyit használok, plusz vaniliás cukrot, citromlét és az elektromos gépppel jól összekeverem.
 

A krémet gondolatban osszuk ketté, mégpedig úgy, hogy az első rétegre kevesebb a felső befejező rétegre több krém juthasson, ezzel leplezve a torta göröngyeit.

Vegyünk elő egy tortakarikát és helyezzük arra a tálra, amin a süteményt felszolgáljuk.

Vegyük ki a karika alját, hogy csak a tortaperem maradjon a tányéron.

 
A piskotákat darabonként helyezzük a karika beljesébe, amíg tudjuk egészben, ha már nem, addig törjünk darabokat, amíg a lyukakat teljesen be nem fedi, es egyöntetú réteget nem képez.

Melegitsünk savanykás lekvárt pld. baracklevárt egy kis edényben, öntsük fel egy picit vizzel, keverjük el , hogy hig legyen, és locsoljuk meg a piskoták tetejét, ezt kiegészithetjük egy kis rummal is.

 
Ezután a lapravágott eperréteg következik, utána a kisebbik adag yoghurtos krém, majd újabb piskota réteg. Az eljárás ugyanaz, mint az alsó rétegnél erre yoghurt krém jön, és a krémet igyekszem egyenletesen elteriteni a tetején Most jönnek a félretett szép eperszemek melyeket a tetejére teszünk izlésesen elrendezésben.

A sütemény jó ha áll a hütőben,legalább három órát az elfogyasztás előtt.
Én elöző nap készitem, így összeérnek az izei.

A leirás hosszabb ideig tart, mint elkésziteni ezt a finomságot., nyári napokon sütő bekapcsolás nélküi édesség. Más friss, vagy fagyasztott gyümölcsökkel is müködőképes.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...