Friday, October 26, 2012

MEXICÓI SALSA, PICO DE GALLO, HAGYOMÁNYOS

A Salsa egy gyüjtőfogalom, mely  magában foglalja azokat a szószókat, mártásokat, melyeket ételekhez, vagy azok megtöltésére használnak. Emelett még egy táncfajtát is jelent.
Ha egy mexicói étteremben salsát kérünk, akkor a pincér meg fogja kérdezni melyik fajta salsát szeretnénk, mert a salsa sokféle lehet.
Hogy mennyiféle salsa létezik, azt pontosan nem tudni,   itt  662 fajtája van felsorolva, angolul.
A legnépszerübb talán mindegyik közül a Pico de Gallo, amely alapja ftiss paradicsom.
Ime a hagyományos Pico de Gallo ( Pico de Gajjo ) receptje:

3 nagy kockára vágott paradicsom
közepes hagyma, apró kockára vágva, lila is lehet
izlés szerint koriander levél
fél citrom leve
1/2 teáskanál pépesitett fokhagyma
1 teáskanál só
2 jalapeno  paprika, ami helyettesithető sárga paprikával
izlés szerint meghagyva erejét.

Elkészités: Mossuk meg a hozzávalókat. Vágjuk fel  apró kockára a paradicsomot, a paprikát, a hagymát. Tegyük ezeket egy tálba,. Facsarjuk rá a citromlevet, tegyük hozzá a sót, a pépesitett fokhagymát, és a megvágott koriander zöldjét. Keverjük össze, és tegyük a hütőbe, tálalásig, hogy összeérjenek az izei.
A recept  és a leirás  mexicói származású barátnőimmel, Lupitával és Esperanzával való konzultálás alapján készült.

3 comments:

  1. Szia! Azt szeretnem tudni,hogy a tortilla-tal elkeszitheto hazilag is vagy csak keszen kaphato?

    ReplyDelete
  2. Szia! Azt szeretnem tudni,hogy a tortilla-tal elkeszitheto hazilag is vagy csak keszen kaphato?

    ReplyDelete
  3. egyaltalan a tal tortilla tesztabol keszult?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...