Jó pár évvel
ezelőtt, San Franciscoban egy kinai étteremben mentünk
ebédelni. A szomszéd asztalnál levő népes társaság, elég
zajosan rendeltek, így meghallottam, hogy General Tso-t
rendeltek.
Felkaptam a fejem, mi lehet ez,
aztán valahogy feledésbe ment a dolog.
Később, amikor egy
arizonai kinai étterembe mentünk ebédelni, megláttam az étlapon, és
egyből beugrott, hogy hallottam már ezt a nevü ételt. Ott
helyben megkóstoltuk, és nagyon izlett, aztán megkerestem receptjét
és megpróbáltam elkésziteni itthon. Sikere lett.
A csirkeétel
storyja a következő:
Élt Kinában, Hunan tartományban egy Peng
Chang-Kuaj nevü
szakács, aki az 195o-es években
elhagyta Kinát és Tajvanra költözött.
Itt alkotta meg először ezt a csirkés ételt, amit a hires kinai
hadvezérről Tso Generálisról nevezettt el. Peng 197o-ben
New Yorkban éttermet
nyitott és ezt az ételt is felvette az
étlapra. Évekkel később az üzletét bezárta és visszaköltözött
Tajvanra.
A Tso Generális
csirke viszont Amerikában maradt, igen népszerü étel lett, és szinte
minden kinai étterem kinálatában megtalálható.
A csirke olajban ropogosra sütött ,füszeres édes-savanyú mártással készül.
Hozzávalók:
45 dkg csontozott, bőr
nélküli csirke, falatokra vágva
1
száritott erős paprika összetörve ( a recepet 5-öt
ir )
3 újhagyma
apritva
3 tojás felverve
2 nagy evőkanál
kukoricakeményitő
olaj a sütéshez
Szósz:
1 ½ evőkanál
rizs ecet
2
evőkanál rizs bor ( én fehérbort
használtam )
3
evőkanál cukor
3 evőkanál
szója szósz
2
teáskanál kukorica vagy étkezési keményitő
Elkészités:
Egy mélyebb
tálban összekeverjük a keményitőt az előzőleg villával felvert
tojásokkal és beletesszük a csirkedarabokat.
A
szószt készitsük el egy kisebb tálban. Tegyük bele a rizs
ecetet, a rizs bort,a szójaszószt ,a cukrot,
és a
keményitőt. Keverjük össze és tegyük félre.
Forró
olajban süssük aranyszinüre a csirke darabokat, aztán tegyük
papirtörlőre, hogy az felszivja a felesleges olajat.
Tegyünk
egy serpenyőbe egy- két kanál olajat, tegyük bele a száritott
chilit és 3o másodpercig piritsuk, majd
tegyük hozzá a csirkét és pár percig keverjük össze.Végezetül
adjuk hozzá a szószt és addig süssük kevergetve, amíg a szósz
megvastagodik és buborékozni nem kezd.
Diszitsük
összevágott zöldhagymával.
No comments:
Post a Comment