Saturday, October 27, 2012

BORSCS , A FIINOM LEVES

Valami ellenállhatatlan vágyat érzek, ha vonatozásról van szó. Még a kényelmetlenségek sem riasztanak vissza. Valamikor kaptam egy meghivást az akkor még Detert néven futó magyar Tengerhajózási Vállalat, Réniben állomásozó ügynökétól, hogy látogassam meg  Öt és családját.
Réni dunai szovjet kikötő volt, ma ukrán. Ide, vagy Galatzba, esetleg Brailába érkeztek a tengerjáró magyar hajók, melyeknek a  hivatalos ügyeit vendéglátóim intézték.
Budapest Bukarest, Kisinyov volt a vonat útvonala, időtartam két nap. Kisinyovba kocsival jöttek értem. Bátran állithatom, hogy eddigi életem legkalandosabb útja volt ez, minden tekintetben.
Bukarestben a várakozás ideje alatt kóstoltam először a borscs egyik változatát.
 Az alábbi receptben megtaláltam a számomra megfelelő iz összeállitást, és igy rendszeresen asztalunkra kerül ez a valóban nagyon finom leves.



Hozzávalók:
30 dkg gulyásnak való marha apróhús
2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
3 nagyobb szem burgonya
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál sűrített paradicsom
2 darab főtt cékla
fél citrom leve
20 dkg fejes káposzta
fekete bors, só
babérlevél
1 csokor kapor



 

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy fazékban, majd adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Pároljuk pár percig, míg üveges nem lesz.

Tegyük hozzá a felkockázott marhahúst, fűszerezzük babérlevéllel, darált borssal, összevágott kaporlevéllel és ízesítsük sóval. Lefedve pároljuk pár percig, míg a hús a saját levét el nem párologja, majd öntsünk alá pár decinyi vizet. Ha szükséges az elpárolgott vizet pótoljuk.

Ha a húsdarabok kezdenek megpuhulni, adjuk hozzá a vékony csíkokra felvágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, káposztát és a felkockázott burgonyát. Öntsük fel körülbelül másfél liternyi vízzel, majd főzzük tovább még 10-15 percig. Utána tegyük hozzá a paradicsompürét, forraljuk jól össze, majd a vékonyra felvágott és előzőleg megfőzött céklát is.

Pár perc forralás után ízesítsük citromlével, és azonnal forrón tálaljuk leveses tálkákba. Tetejére egy-egy evőkanálnyi tejfölt kanalazzunk.

Forrás : Kaldeneker

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...