Réni dunai szovjet kikötő volt, ma ukrán. Ide, vagy Galatzba, esetleg Brailába érkeztek a tengerjáró magyar hajók, melyeknek a hivatalos ügyeit vendéglátóim intézték.
Budapest Bukarest, Kisinyov volt a vonat útvonala, időtartam két nap. Kisinyovba kocsival jöttek értem. Bátran állithatom, hogy eddigi életem legkalandosabb útja volt ez, minden tekintetben.
Bukarestben a várakozás ideje alatt kóstoltam először a borscs egyik változatát.
Az alábbi receptben megtaláltam a számomra megfelelő iz összeállitást, és igy rendszeresen asztalunkra kerül ez a valóban nagyon finom leves.
Hozzávalók:
2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
3 nagyobb szem burgonya
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál sűrített paradicsom
2 darab főtt cékla
fél citrom leve
20 dkg fejes káposzta
fekete bors, só
babérlevél
1 csokor kapor
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy fazékban, majd adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Pároljuk pár percig, míg üveges nem lesz.
Tegyük hozzá a felkockázott marhahúst, fűszerezzük babérlevéllel, darált borssal, összevágott kaporlevéllel és ízesítsük sóval. Lefedve pároljuk pár percig, míg a hús a saját levét el nem párologja, majd öntsünk alá pár decinyi vizet. Ha szükséges az elpárolgott vizet pótoljuk.
Ha a húsdarabok kezdenek megpuhulni, adjuk hozzá a vékony csíkokra felvágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, káposztát és a felkockázott burgonyát. Öntsük fel körülbelül másfél liternyi vízzel, majd főzzük tovább még 10-15 percig. Utána tegyük hozzá a paradicsompürét, forraljuk jól össze, majd a vékonyra felvágott és előzőleg megfőzött céklát is.
Pár perc forralás után ízesítsük citromlével, és azonnal forrón tálaljuk leveses tálkákba. Tetejére egy-egy evőkanálnyi tejfölt kanalazzunk.
Forrás : Kaldeneker
No comments:
Post a Comment