Tuesday, October 2, 2012

MI A CURRY?

Eredetileg egy karhi nevű étel létezett csak (borsólisztből készült gombócok fűszeres szószban); az angol gyarmatosítók azonban – currynek írva – így neveztek minden szószos indiai ételt. A gyarmatokról hazatérőknek azonban hiányoztak az indiai ízek, és kikísérletezték a "tipikus" indiai zamatot adó fűszerkeveréket, amelynek a curry nevet adták és azonnal bevonult a brit konyhákban ahol teljes jogusultságot nyert.
 
A curry nem egy füszer, hanem többféle füszerek összesége. Az alap currybe kerülhet: koriandermag,rúmai kömény, görög szénamag,,kurkuma, szegfüszeg,fokhagyma, curry levél, édeskömény, gyömbér, chili,mustármag,paprika,só, fahéj, feketebors, mák, ánizs, csicseiribors, kardamon, zellermag, kapormag, szerecsendió, hagyma, fehérbors,fahéj és még számos más füszer is ezeken kivül.
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...